Termoelektrane završavaju svoj životni vijek: Vrijeme je za novi investicioni ciklus

23.03.2022. 18:41 / Izvor: Akta.ba
energetski samit

Izazovno vrijeme dovelo je do pokretanja izazovnih tema o kojima je danas bilo riječ na otvaranju šestog "Energetskog samita" u Neumu.

Izazovno vrijeme dovelo je do pokretanja izazovnih tema o kojima je danas bilo riječ na otvaranju šestog "Energetskog samita" u Neumu.

Na prvom panelu pod nazivom "Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijali" imali smo priliku vidjeti ali i čuti zanimljivosti o reformi energetskog sektora u BiH i njenog značaja za održivu budućnost sektora u svjetlu EU paketa čiste energije.

Nick Bridge, specijalni predstavnik britanskog ministra vanjskih poslova za klimatske promjene je kazao da izražava punu podršku BiH ali i drugim zemljama u tranziciji koju će morati proći.

"Naše ekonomije su različite, državni ciljevi variraju i različiti su ali svi dijelimo istu planetu, istu stvarnost destabilizacije naše klime, našeg sistema, prirodnog svijeta od kojeg naši životi, društvo i ekonomija ovise. Dakle, možemo riješiti dosta problema ako se budemo zajedno kretali ka održivijem pravcu", naglasio je Bridge. 


Obaveze BiH u oblasti energije i klime 

Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je održao prezentaciju o obavezama BiH u oblasti energije i klime kazavši da je otvoreno 9 slučajeva protiv BiH od kojih je većina klasificirana kao ozbiljno i uporno kršenje pravila energetske zajednice, a u nekim slučajevima vode se sporovi dugi čak i 10 godina. 

"Važno je naglasiti da su rokovi za implementaciju novih obaveza izuzetno kratki tako da nemamo vremena za gubljenje. Najveći dio obaveza dužni smo implementirati do kraja 2022, a neke do kraja 2023. godine", kazao je, dodajući da neispunjenje obaveza prijeti da BiH ostavi neusklađenu sa propisima EU i znatno uspori razvoj njenog energetskog sektora. 

energetski samit
Admir Softić


Naglasio je i važnost uvođenja sistema za naplatu i trgovanje emisijama ugljen-dioksida, jer u suprotnom ukoliko to ne uvedemo svi naši proizvodi koji se budu izvozili bit će oporezovani sa CO2 taksom koja je primjenjiva u EU. 

"Dekarbonizacija energetskih sistema je ključna za postizanje klimatskih ciljeva", naglasio je to u svom izlaganju Mak Kamenica, direktor USAID Projekat asistencije energetskog sektora, dodajući da su koristi za građane i društvo nemjerljive od održive energetske budućnosti, stimulisanja privrede, kreiranja radnih mjesta, zaštite okoliša, rasta bruto domaćeg proizvoda i sigurnosti snabdijevanja energijom. 

energetski samit
Mak Kamenica


On je kazao da je najvažnije postići klimatsku neutralnost, a da su ključni principi te strategije upravo energijska efikasnost i da je to logično s obzirom da želimo pokušati potrošnju energije spustiti na neki minimum, a onda o ovisnosti od toga planirati dalji razvoj energetskog sektora. 

"Izazovi sa kojima se susrećemo su zakonski okvir, kao i nedostatak sistemskog rješenja za finansiranje mjera energetske efikasnosti. Naš prijedlog je usvajanje obligacione šeme za energetsku efikasnost kao jednog mehanizma koji to može dići na idući stepen koji može povećati izvor sredstava dostupnih za energijsku efikasnost", pojasnio je Kamenica. 


Veliki potencijal za obnovljive izvore 

Biljana Braithwaite, direktorica programa za Zapadni Balkan je kazala da postoji veliki potencijal za obnovljive izvore energije u BiH ali da oni nisu iskorišteni. Ona je dodala da se mnogo priča da je struja iz obnovljivih izvora skupa, napomenuvši da je struja koja se proizvodi iz izvora obnovljive energije već sada konkurentna struji koja se proizvodi iz fosilnih goriva.

"Fosilna goriva nisu jeftina, to je također trošak i druga stvar je cijena koju građani plaćaju zdravljem , životima i koju na kraju zdravstveni sistem plaća zbog velikog zagađenja", naglasila je, dodajući da većina termoelektrana završava svoj životni vijek za nekih 5 godina i da je ovo pravi momenat za novi investicioni ciklus. 

"Svi pokazatelji nam ukazuju na to da treba ići u pravcu obnovljivih izvora energije", naglasila je. 

energetski samit
Biljana Braithwaite

E.S. 



 



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti