Promocija ekonomskog patriotizma kroz kupovinu domaćih proizvoda

30.03.2022. 13:37 / Izvor: Akta.ba
domaći proizvodi

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, posebno imajući u vidu potencijalne poremećaje na dosadašnjim etabliranim tržištima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama, promociji ekonomskog patriotizma kroz kupovinu domaćih proizvoda.

Ministar Košarac ukazao je na značaj i vidljivost Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Federacije BiH u komorskom sistemu u BiH. Sagovornici su konstatovali da je taj sistem razvijen, te da ima prostora za dodatno unapređenje saradnje Vanjsketroginske komore BiH sa entitetskim privrednim komorama.

"Usaglasili smo da zajedničkim aktivnostima radimo na razvoju i promociji ekonomskog patriotizma, prvenstveno kroz afirmaciju kupovine domaćih proizvoda, kako bismo pomogli našim privrednicima i ojačali ekonomiju Republike Srpske i Federacije BiH u uslovima poremećaja na globalnom tržištu", poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je iskazana podrška domaćim privrednim subjektima u nastojanjima da, usljed globalnih poremećaja, kupuju potrebne repromaterijale, materijale i sirovine na tržištima na kojima to ranije nisu činili.

"Ohrabrujemo naše privrednike da nastave sa takvim aktivnostima, kako ne bi došlo do smanjenja obima proizvodnje i spoljnotrgovinske razmjene. Ovo pitanje će biti u fokusu u predstojećem periodu, posebno zbog činjenice da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predlaže godišnje suspenzije na uvoz određenih repromaterijala", naglasio je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, posebno imajući u vidu potencijalne poremećaje na dosadašnjim etabliranim tržištima.

Sagovornici su konstatovali da je u 2021. godini zabilježeno povećanje vanjskotrgovinske razmjene za 30 posto u odnosu na 2020. godinu, kao i da je u istom periodu došlo do povećanja direktnih stranih ulaganja za 22,1 posto, što je ocijenjeno kao dobar pokazatelj za oporavak i jačanje ukupnih privrednih aktivnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Razgovarano je i o značaju sajamskih manifestacija, pri čemu je konstatovano da su prethodni energetski samiti u Trebinju i Neumu uspješno realizovani. U tom kontekstu, izražena je podrška održavanju predstojećeg sajma privrede u Mostaru.

"Ministar Košarac ocijenio je da je posebno značajno što je Mađarska država partner mostarskog sajma, te poručio da je potrebno dodatno jačati i unapređivati postojeće odnose sa ovom prijateljskom zemljom", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti