Na 3D prezentaciji predstavljeni novi sarajevski tramvaji

12.04.2022. 15:26 / Izvor: Akta.ba

Novi tramvaji će imati video nadzor, klimu, led rasvjetu, kao i najave stanica vizuelnim i zvučnim efektima.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevu Adnan Šteta, u prisustvu predstavnika kompanije "Stadler", koja proizvodi nove sarajevske tramvaje, predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijska banka (EIB), Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Ambasade Italije u BiH na današnjoj 3D prezentaciji predstavio je karakteristike novih tramvaja.

Prisutni su imali priliku vidjeti izgled i sve funkcionalnosti novih vozila, a putem 3D naočala i "ući" u tramvaj te vidjeti unutrašnjost vozila.  

"Našim građanima želimo najbolje i iz tog razloga smo prošle godine potpisali ugovor i krenuli u realizaciju nabavke novih 15 tramvaja. Danas imamo priliku kroz 3D prezentaciju vidjeti kako će zapravo izgledati naša nova vozila. Nabavljamo tramvaje nove generacije koji su opremljeni najsavremenijom opremom", rekao je ministar Šteta.

Novi tramvaji će imati video nadzor, klimu, led rasvjetu, kao i najave stanica vizuelnim i zvučnim efektima.

Dužina tramvaja je 30,9 metara, a ukupni kapacitet putnika je 180. Tramvaji su niskopodni i imaju šest vrata, a potpunosti su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

"U tramvaj je ugrađen sistem brojanja putnika kao i sistem naplate karata koji je baziran na beskontaktnim kartama i bit će kompatibilni sa sistemom koji uskoro puštamo u funkciju. Krajnje je vrijeme da se stanje u javnom prevozu promijeni, zato smo i počeli ovakve projekte", zaključio je ministar Šteta.

Isporuka prvih sarajevskih tramvaja očekuje se krajem sljedeće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti