Usaglašen tekst zakona: Zabrana pušenja u zatvorenim objektima za godinu dana

27.04.2022. 16:29 / Izvor: Akta.ba
zabrana pušenja

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je usaglasio tekst zakona kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta FBiH je 24. marta izglasao prijedlog ovog zakona sa 40 glasova “za”, sedam suzdržanih i bez delegata koji su bili protiv.

Prijedlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima tako da je morao ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

"Dom naroda FBiH je usvojio prijedlog ovog zakona sa šest amandmana koje Vlada FBiH nije prihvatila, ali ih je Dom naroda izglasao. S obzirom na to da prijedlog zakona nije usvojen u istovjetnom tekstu u oba doma, danas ga moramo usaglasitiMožemo usvojiti zakon u istom tekstu ili neusvojiti ga pa ide na usaglašavanje. Ja mislim da smo mi usvojili bolji zakon, da su ga u dobroj mjeri u Domu naroda unakaradili, ali bolje da imamo bilo kakav zakon nego nikakav. Mislim da ga treba dorađivati u pravcu u kojem smo ga usvojili", rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović.

Uslijedilo je glasanje i za zakon je glasao 61 zastupnik, dva su bila protiv, a petero njih uzdržano. 

Prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

Prema usvojenim amandmanima, Zakon se počinje primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu.

U jednom od amandmana se navodi kako su "duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimih duhanskih proizvoda. Ili da "nesagorijevajući duhan je bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja". 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti