Jagma za građom i drvenim podovima

04.05.2022. 08:25 / Izvor: Glas Srpske
Drvo

Povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvom kvartalu ove godine ohrabrujući je start za drvoprerađivače, na čiju adresu iz Evrope mahom stižu veće narudžbe za rezanu građu četinara i drvene podove.

Povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvom kvartalu ove godine ohrabrujući je start za drvoprerađivače, na čiju adresu iz Evrope mahom stižu veće narudžbe za rezanu građu četinara i drvene podove.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prva tri mjeseca ove godine proizvedeno je 357.842 metra kubnog raznih šumskih sortimenata, što je za 5,1 odsto više u odnosu na isti period lani. U proizvodnji su prednjačili trupci četinara i ogrevno drvo lišćara.

Kada je riječ o prodaji, u prvom ovogodišnjem kvartalu ukupno je prodato 316.916 metara kubnih šumskih sortimenata, što je za 7,6 procenata više u odnosu na isti period 2021. godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je na bolji rezultat uticalo i to što je prošla godina bila veoma slaba i obilježilo ju je mnogo problema.

"Ovakav start ohrabruje, a da bismo definitivno izašli iz krize i postigli sve ono što je planirano, neophodno je da ti procenti rastu i u narednom periodu. Jedino od čega strepimo je da se sukob u Ukrajini i tamošnji problemi ne preliju na naša najvažnija tržišta. Za sada je tražnja za našim proizvodima veoma dobra", rekao je Šinik.

Naglasio je da se porastom proizvodnje u šumarstvu stvaraju uslovi za postizanje odličnih rezultata na kraju ove godine.

Šinik je istakao da je drvo četinara i dalje hit kada je riječ o potražnji, posebno rezana građa, ali je, kako ističe, veliki broj narudžbi i za drvenom građevinskom stolarijom i kućama.

Da drvoprerađivači imaju pune ruke posla potvrđuje i predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo naglasivši da drvna industrija bilježi značajno veće narudžbe nego lani.

"Imamo poteškoća da nabavimo repromaterijale koje smo i ranije uvozili, šperploču i ivericu, ali posla imamo i najvažnije je da “Šume RS” isporučuju dovoljno sirovine, a rezultat neće izostati. Velika je potražnja za bukovim pločama, drvenim podovima i rezanom građom četinara", rekao je Partalo.

On dodaje da su sve dugoročne prognoze nezahvalne, jer posla ima dosta, sirovine takođe, ali s obzirom na geopolitička dešavanja u svijetu teško je procijeniti šta će se i kako dešavati.

"Naše tržište nije izolovano od ostatka svijeta. Sve što se dešava u okruženju i šire utiče na neki način i na naše poslovanje", zaključio je Partalo.

Namještaj

Lazo Šinik je istakao da je u Repiblici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine zabilježen rast izvoza namještaja za više od 30 odsto.

"Poremećaji na tržištu negativno bi se mogli odraziti baš na sektor namještaja. Prvo gdje će biti evidentno usporavanje jeste kod trajnih potrošnih dobara kao što je namještaj", rekao je Šinik. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti