Predstavnici IKT sektora: Neophodna hitna realizacija e-uprave

12.05.2022. 15:17 / Izvor: Akta.ba
IKT

Održan "Otvoreni razgovor" predstavnika kompanija iz sektora IКT sa predstavnicima resornog ministarstva

Upoznavanje sa realnom situacijom u poslovanju privrednih društava u sektoru informaciono komunikacionih tehnologija, kao jednog od najznačajnijih tehnoloških pokretača razvoja privrede, bio je cilj današnjeg "Otvorenog razgovora", koji je organizovalo Udruženje za IКT u Privrednoj komori Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Na ovom događaju, kojem su prisustvovali predstavnici 15 privrednih društava iz sektora IКT, predstavljene su i aktivnosti Udruženja sublimirane u dokumentu koji je Komora prethodno, sa prijedlozima, poslala nadležnom ministarstvu.  

Na sastanku je zaključeno da je neophodna hitna realizacija e-uprave, koja sa sobom nosi i druge zakonske i organizacione izmjene, kao i omogućavanje Kontinuiteta realizacije digitalne transformacije za postojeća privredna društva kroz Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske i implementacija rješenja iz IКT sektora putem podsticajnih sredstava.

U toku "Otvorenog razgovora", između ostalog, istaknuto je da je prekretnica u kojem se nalazi privreda bitna sa stanovišta brzih promjena i izazova sa kojima se institucije države, ali i privreda moraju partnerski i iznad svega stručno ophoditi sa zajedničkim ciljevima i strateškim pravcima djelovanja. 

ikt

IКT sektor je, kako je napomenuto, industrija koja je danas u ulozi najboljeg saradnika, vizionara, investitora i partnera na pripremi i realizaciji programskih aktivnosti Ministarstva, a isto tako IКT sektor vidi ovo ministarstvo kao partnera koji može pomoći u savladavanju i prevazilaženju teškoća sa kojima se kompanije iz sektora IКT susreću. 

Istaknuto je da su sve aktivnosti sektora IКT uvijek usmjerene prema drugim sektorima privrede, institucijama srednjeg i visokog obrazovanja, a takvi oblici sinergijskog i partnerskog odnosa se moraju razvijati značajnije i brže, jer su kadrovska osnova za funkcionalnost sistema.

Učesnici sastanka saglasni da su Ministarstvo i Vlada RS realizatori procesa potpune i svrsishodne digitalizacije Javne uprave, stvaranja državnog DATA centra, jačanja Cloud sistema, realizacije digitalnog potpisa i digitalnog pečata, interoperabilnosti podataka i podsticaja digitalne transformacije u privredi koja se treba provoditi sistemski, definisane strateškim i akcionim planovima te osnaživanjem i uključivanjem akademske zajednice, uz potpuno angažovanje domaćeg IT sektora.

Privredna komora RS je u prethodnom periodu već formirala Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, Edukativni Centar PКRS i Centar za digitalnu transformaciju, koji je sada neposredni inkubator za digitalizaciju i digitalnu transformaciju cjelokupne privrede. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti