Pokrenut program "GoDigital" za podršku digitalnoj transformaciji bh. kompanija

19.05.2022. 13:47 / Izvor: Akta.ba
ebrd panel

EBRD, EU i GIZ podržavaju digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Tehnološke promjene i digitalizacija postaju sve brži, posebno nakon pandemije Covid-19. Mala preduzeća širom svijeta se bore držati korak sa brzim tempom tehnoloških promjena.

Koliko su mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH digitalno zrela? Kako mogu koristiti digitalne tehnologije kako bi poboljšali svoju produktivnost i konkurentnost?

S ciljem jače podrške malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) pokreću program "GoDigital" koji je danas predstavljen u Sarajevu u Greenpark by Symphony.

Novi program baziran je na tri stuba aktivnosti koje će pomoći malim i srednjim preduzećima da ulažu u digitalizaciju svog poslovanja, zajedno sa drugim investicijama za poboljšanje produktivnosti, operativne efikasnosti i otpornosti.

Manuela Naessl

"Prvi stub se odnosi na kreditnu liniju od 40 miliona eura koja će putem komercijalnih banaka biti dostupne malim i srednjim preduzećima. Sredstva će im pomoći da uvedu automotizaciju, da unaprijede svoje podatke, softverska rješenja, e-trgovinu i softvere za različite projekte digitalne transformacije. Drugim riječima, pomoći će im da porastu i postanu efektnija i konkurentnija", objašnjava Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Krediti i grantovi kao podrška digitalnoj transformaciji bh. preduzeća

Napominje da će kreditna linija može biti kao dodatak drugim ključnim investicijama u automatizaciju ili opremu koja poboljšava zaštitu životne sredine, kvalitet proizvoda.

Cilj programa je da MSP učini produktivnijim, kao i da podstakne održivost životne sredine, jer će se najmanje 60 posto sredstava zajma koristiti za finansiranje investicija u zelene tehnologije. Biće podržani projekti u oblasti poput digitalne komunikacije, informacione i IT sigurnosti, digitalnog upravljanja kompanijom i digitalnih proizvodnih procesa i usluga.

Drugi stup se odnosi na savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima putem kojih mogu saznati na koji način im digitalizacija može pomoći u poslovanju, na koji način im obezbijediti uspjeh i smanjiti jaz sa drugim kompanijama u inostrantvu.

Na kraju, treći stup se odnosi na Go Digital program u BiH koji se provodi u suradnji sa GIZ-om i koji će osigurati da digitalizacija dovede do inovacija i da se osigura neophodan ekosistem za njihovo funkcioniranje. 

"Iskorištavanje prednosti digitalizacije važno je za kompanije u Bosni i Hercegovini, koje se takmiče na lokalnom i međunarodnom tržištu. Radeći s lokalnim komercijalnim bankama, ove kreditne linije za konkurentnost omogućit će malim i srednjim preduzećima da dobiju financiranje za digitalizaciju i automatizaciju svog poslovanja u skladu sa svojim specifičnim potrebama", kazal je Naessl, nadajući se da će više od 150 preduzeća imati priliku da učestvuje u ovom programu.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler podvukao je da je Program "EU4SMEs" dio pomoći EU u podršci oporavku od pandemije Covid-19 i tranziciji ka ekonomiji orijentiranoj ka budućnosti.

Naglasio je važnost malih i srednjih preduzeća koji su okosnica privrede kako u EU, tako i u BiH i da su oni ti koji generiraju radna mjesta i prihode za hiljade ljudi.

"MSP su ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, a podrška digitalizaciji pomoći će preduzećima da budu konkurentnija na lokalnim i međunarodnim tržištima. Trenutna IPA pomoć EU za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji iznosi oko 50 miliona eura, a posebno je usmjerena na mala i srednja preduzeća. MSP moraju u potpunosti iskoristiti inovativne tehnologije, vještine i usluge, ne samo da bi rasla na održivijim osnovama, već i da bi opstala u ekonomiji budućnosti", poručio je Satler.

U okviru projekta Delegacija EU u BiH osigurala je 14 miliona eura u grantovima, zatim dodatna sredstva u iznosu od 9 miliona od EBRD-a koji će dolaziti kroz kreditne plasmane.

Govoreći o tome zašto digitalizacija, kaže da je pandemija najbolje pokazala potrebu za njom.

"Ona je budućnost i želimo pokazati da ona nije rezervisana samo za najveće kompanije, zato želimo podržati mala i srednja preduzeća kako bi se unaprijedila njihova konkurentnost i produktivnost", istakao je.

EBRD, u saradnji sa lokalnim finansijskim institucijama, plasiraće specijalizovanu kreditnu liniju, dok EU finansira grantove u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa kredita, kako bi ulaganja malih i srednjih poduzeća u digitalizaciju, automatizaciju, konkurentnost i zelene tehnologije bila pristupačnija.

Promovisan Digital Innovation Hubs

U okviru programa GIZ je danas predstavio koncept "Digital Innovation Hubs" koji finansira EU u cilju pružanja podrške izgradnji poticajnog ekosistema za inovacije i digitalizaciju u malim i srednjim preduzećima u BiH.

Program će također biti dopunjen aktivnostima koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u BiH, a koji će pružiti podršku za izgradnju ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u BiH.

"Digital Innovation Hubs je važan koncept u pružanju podrške digitalizaciji i mjerama inovacija u malim i srednjim preduzećima. Usluge koje se pružaju mogu pomoći malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoje proizvode, procese i strukture i mogu im pomoći da dođu do novih tržišta. To se može dogoditi putem transfera tehnologije i obuka. Nadalje, razmjena i umrežavanje među DIH i zainteresiranim preduzećima i dionicima dodatno će otvoriti nove mogućnosti", kazala je Eva Naeher, programska direktorica, GIZ, dodajući da digitalizacija može promijeniti "pravila igre" za ova preduzeća.

U  sklopu programa rade na posebnoj podršci uspostavljanja centara za digitalne inovacije. To je jedan novi koncept u BiH koji pruža pomoć preduzećima u različim oblastima. 

Novi program Go Digital u BiH direktno doprinosi Digitalnoj agendi Evropske komisije za zapadni Balkan koja ima za cilj da podrži tranziciju privatnog sektora i pomogne preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti