Bh. kompanija traži hitnu zabranu izvoza ogrjeva, cijene skočile 100 posto

24.05.2022. 15:39 / Izvor: Akta.ba
pelet

Zbog sve alarmantnije situacije na tržištu te abnormalnog rasta cijena ogrjeva, kompanija Drvosječa d.o.o. uputila hitni dopis sa molbom za djelovanje po pitanju ogrjeva.

Zbog sve alarmantnije situacije na tržištu te abnormalnog rasta cijena ogrjeva, kompanija Drvosječa d.o.o. uputila je hitan dopis sa molbom za djelovanje po pitanju ogrjeva u Bosni i Hercegovini, odnosno hitnu zabranu izvoza ogrjeva.

Dopis je upućen državnim i entitetskim službenicima i institucijama, odnosnosno premijerima i resornim ministrima koji imaju ovlaštenja da ovu krizu vrlo brzo i efikasno prekinu te da bh. stanovnicima olakšaju nabavku ogrjeva.

"Molimo da što prije na hitnoj sjednici Vijeća ministara donesete odluku o obustavi izvoza svih vidova ogrjeva van države izuzev slučaja podmirenog domaćeg tržišta, a u cilju zaštite domaće privrede, domaće ekonomije te naposlijetku – apsolutne zaštite domaćeg stanovništva. Navedenim činom će se situacija na domaćem tržištu zasigurno normalizirati te će stanovnici kao i ranijih godina ponovo imati ogrjev po pristupačnim cijenama i u dovoljnoj količini", navodi se u dopisu ove bh. kompanije.

Napominju da proces koji su predložili u dopisu zahtjeva proceduru koja traje svega par dana, te se nadaju da će institucije u cilju zaštite stanovništva tako i postupiti.

Rast cijena 100 posto veći u odnosu na prošlu godinu

"U posljednjih par mjeseci, naš cilj da stanovnicima Bosne i Hercegovine konstantno omogućujemo nabavku ogrjeva po pristupačnim cijenama, što smo svojim najvećim pojedinačnim tržišnim udjelom na tržištu ogrijeva u BiH svake godine do sada uspješno i činili, je postala nemoguća", poručili su.

Opisujući trenutno stanje na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, ono što je trenutno evidentno na europskom tržištu biomase i ogrjeva je činjenica da vlada ogromna nestašica. Navedenoj nestašici je u prvobitnom slučaju kumovala pandemija koronavirusa, koja je našu državu zahvatila početkom 2020. godine nakon čega su se poremećaji u lancima snabdijevanja počeli pretvarati u poremećaje u cijenama ogrjeva prema krajnjim kupcima – potrošačima.

Cijene su, shodno činjeničnom poskupljenju brojnih faktora koji su nužni u proizvodnji svih vrsta ogrjeva među kojima je i električna energija, pogonsko gorivo, čelik i brojne druge komponente, doživjele svoj očekivani i, ako se može reći, normalan rast te se taj rast može otprilike mjeriti jedinstvenom stopom od +20% za sve vrste ogrjeva. Takvo povećanje su stanovnici naše države i očekivali, shodno općeprihvaćenoj činjenici da je u tim momentima svaki aspekt života doživio cjenovni rast.

Međutim, promjene u cijenama su ponovo krenule ići uzlaznom putanjom krajem februara tekuće 2022. godine. Dešavanja na teritoriji Ukrajine, te njihov sukob sa Ruskom Federacijom je u tom periodu pa sve do danas doveo do ogromnog poremećaja u lancu snabdijevanja zemalja Europske Unije sa energentima poput plina, ali svakako i svih vrsta ogrjeva – drveta, peleta, briketa ali i uglja.

"Razlog za taj abnormalni rast cijena ogrjeva, koji je u periodu pisanja ovog dopisa dosegao procentnu razliku od +100% u odnosu na prošlogodišnje cijene sa tendencijom daljeg rasta, je činjenica da su u proteklim godinama zemlje Europske Unije primarno svoje potrebe za ogrjevom podmirivale iz Ukrajine koja je, kao i naša zemlja, obilato bogata šumom, a samim tim i proizvodima iz sektora energetike i biomase", naglašavaju iz ove firme.

Dodaju da tržište zemalja Europske Unije, u trenutnom nedostatku ranijih dobavljača iz Ukrajine zbog narušenih tranzitnih puteva, su svoje ciljeve za nabavku usmjerili ka drugoj europskoj zemlji koja je bogata šumom i biomasom – Bosni i Hercegovini.

"Naša kompanija je u prethodnom periodu svjedočila enormnom broju upita za ponudu ogrjeva iz svih zemalja EU a kojih i dalje na desetine svakodnevno stiže na naše mail adrese. Iako vođeni idejom i željom da prvo podmirimo domaće tržište sa ogrjevom a da višak, kojeg zahvaljujući našem prirodnom bogatstvu uvijek bude, izvozimo, trenutno se čak i mi nalazimo u moru onih koji su svoje proizvodnje i kapacitete usmjerili ka izvozu u kvotama koje su jednake 90% njihove čitave proizvodnje, a veliki broj je i onih koji su usmjerili čak i 100% čitave proizvodnje ka izvozu", ističu iz Drvosječe. 

Bh. proizvođači dnevno izvoze  30 – 50 šlepera drveta

Kako kažu, zvanični podatak je da trenutno privrednici sa tržišta BiH iz sektora ogrjeva i energetike, dnevno izvozimo u prosjeku 30 – 50 šleperskih isporuka drveta što je jednako cca. 2000 prostornih metara drveta, te 20-30 šleperskih isporuka drvenog peleta što je jednako cca. 500 – 700 tona.

Uzimajući u obzir te zvanične brojke, udar na bh. tržište je ogroman što dovodi do činjenice da navedenog ogrjeva neće biti dovoljno za potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Smatraju da se navedeno dešava zbog temeljnih ekonomskih pretpostavki da se cijena određene robe formira na bazi ponude i potražnje za istom.

"S obzirom na to da je ponuda ogrjeva u cjelini trenutno dosta oslabljena – neminovno je ogromno povećanje cijene svih vrsta ogrijeva te je za privrednika, odnosno za preduzeće, veća isplativost da se ogrjev sa našeg tržišta izvozi na inostrano tržište nego da se prodaje na domaćem tržištu. Sve to je dovelo da se naša privreda sa svojim proizvodima okrene prvenstveno inostranom tržištu", ističu.

Pored toga, jedan od najvažnijih tržišnih segmenata na tržištu ogrjeva predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, koje su u prošloj 2021. godini objavile javne nabavke za ogrjev u vrijednosnom iskazu od preko 2.550.000,00KM.

U te institucije spadaju i škole, bolnice kao i sve ostale javne institucije. Uzimajući to u obzir, kažu da abnormalne promjene u cijenama ove godine znatno ometaju proces javnih nabavki zbog nemogućnosti predviđanja cijena ogrjeva čak ni za 7 dana unaprijed.

Zima u hladnim domovima?

"Na dnevnoj bazi se desetine javnih nabavki poništava zbog “nerealne cijene” od strane ponuđača a sve zbog činjenice da su budžeti javnih institucija ostali isti kao i prošle godine a s druge strane su se cijene ogrjeva drastično promjenile. Rješenje koje javne institucije trenutno primjenjuju je da za isti iznos sredstava kao i svake godine nabavljaju dosta manju količinu ogrjeva, a poređenja radi – ove godine za isti novac mogu nabaviti duplo manju količinu nego prošle godine", navode iz Drvosječe.

To rješenje se smatra privremenim, jer će se njime u konačnici dovesti do količinskog nedostatka ogrjeva, najvjerovatnije u najhladnijim periodima zime, a samim tim i do hladnih prostorija institucija.

"Kako naša privreda trenutno pokušava odgovoriti nadasve ogromnim zahtjevima zemalja iz inostranstva za ogrjevom koji će se zasigurno još više intenzivirati, uzimajući u obzir sve veće tenzije te skore najave potpune obustave isporuke plina u zemlje EU prilikom čega je stanovnicima istih jedina alternativa ogrjev, naša država je već počela ulaziti u krizu u kojoj će, uprkos našem ogromnom prirodnom bogatstvu kako drveta tako i uglja, najvjerovatnije dočekati zimu sa hladnim domovima velike većine građana a i sa hladnim školama, javnim ustanovama, bolnicama", upozoravaju iz ove firme.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti