Gubi li Bosna i Hercegovina bitku za Trgovsku goru?

30.06.2022. 10:11 / Izvor: N1
Trgovska gora

Javni uvid s prezentacijama i prekogranične konsultacije će početi na jesen 2023. godine, hoće li Bosna i Hercegovina izgubiti bitku za Trgovsku goru?

Info centar koji je otvoren u Dvoru na Uni, kako je za N1 pojašnjeno iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" osnovan je sa ciljem informisanja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja radioaktivnog otpada, "kao i pružanja cjelokupnih informacija različitim starosnim grupama na pristupačan i razumljiv način, te uključivanje javnosti u tok projekta".

U pisanom odgovoru za N1 istuču da je Fond poziv na otvaranje Info centra poslao i predstavnicima jednice lokalne samouprave, koji se tom pozivu nisu odazvali, što u Fondu vide kao njihovo demokratsko pravo.

Upitali smo predstavnike Fonda i kada se može očekivati Studija uticaja na životnu sredinu.

"Terminski plan za pripremu studije izvodljivosti, projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije uticaja na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada je usuglašen početkom ove sedmice. Rad na studiji uticaja na životnu sredinu počinje s definiranjem sadržaja studije (tzv. Scoping) koji se planira na jesen ove godine", istakli su u Fondu u kojem očekuju da će izrada studije i propratne dokumentacije trajati oko godinu dana.

Procjenjuju kako će javni uvid s prezentacijama i prekogranične konsultacije početi na jesen 2023. godine.

"Javnost i zainteresovana javnost kao nadležna tijela i susjedne države biće uključene u postupak procjene uticaja na životnu sredinu već u fazi definisanja sadržaja studije", kažu u Fondu.

Predsjednik Udruženja "Green team" Mario Crnković za N1 je komentarisao otvaranje Info Centra u Dvoru na Uni od strane Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško". Crnković je istakao da je to ništa drugo, nego šamar građanima Bosne i Hercegovine koji se već 20 godina protive namjeri Republike Hrvatske da uz sam granični pojas, nedaleko od rijeke Una deponuju radioaktivne i druge opasne otpade.

"To je jedan međunarodni presedan to je nešto što ne smijemo nikako dozvoliti, kako zbog nas zbog budućih generacija, a isto tako zbog svih onih drugih zemalja koje imaju problematiku smještanja radioaktivnih i drugih opasnih otpada. Zamislimo da jedna Rusija krene svoje radioaktivne otpade deponovati na granicu sa Ukrajinom, da Francuska krene na granicu sa Njemačkom itd. nije to način", rekao je Crnković ističući da Bosna i Hercegovina čim prije mora preduzeti pravne korake s obzirom na to da je diplomatija zakazala.

"Građani će definitivno podnositi građanske tužbe, ali prije svega ono što je najvažnije država mora odraditi svoj dio posla, mora pokrenuti pravne mehanizme, imamo konvencije ratifikovane u skladu sa kojima se možemo i moramo ponašati", posjetio je Crnković izražavajući zabrinutost zbog toga što Bosna i Hercegovina nije krenula istraživanja.

"Nije krenulo jačanje naše argumentacija, a Hrvatska svoja istraživanja privodi kraju. Radi se o tome da će već krajem ove godine Hrvatska krenuti u izradu Studije uticaja na životnu sredinu što je svakako jedan od najvažnijih dokumenata u ovom procesu. Kada će Bosna i Hercegovina krenuti sa istražnim radovima ne zna se još uvijek međutim svaki dan koji gubimo je manja šansa da odbranimo Trgovsku goru", rekao je Crnković.

Podsjetimo juče je u Dvoru na Uni otvoren Info centar o radioaktivnom otpadu s ciljem da se građani tog dijela Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, kroz multimedijalne postavke informišu o radioaktivnom otpadu.

U toku su istražne radnje koje Hrvatska sprovodi na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac – Trgovska gora u Dvoru, gdje bi se od 2033. godine trebao skladištiti srednje i nisko radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", medicinski otpad i istrošeni izvori energije iz cijele Hrvatske.

"Zbrinjavanje radioaktivnog otpada je naša obaveza koju Evropa traži i mi ćemo je ispoštovati ovdje uz najviše standarde, odnosno samo ako nam se kroz Studiju uticaja na životnu sredinu da "zeleno svjetlo". Kroz napise u medijima shvatili smo da javnost nije informisana i upravo zato smo se odlučili otvoriti ovaj centar kako bismo edukovali građane i predstavnike vlasti i u Bosni i Hercevogini i u Hrvatskoj", rekao je prilikom otvaranja Info centra je Josip Lebegner, direktor Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti