Hrvatska ne odustaje

Dizdarević o Trgovskoj gori: Hrvatska da poštuje međunarodne procedure

30.06.2023. 08:16 / Izvor: Federalna.ba
Trgovska

Republika Hrvatska nema namjeru odustati. Bar se tako čini kada je u pitanju plan izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Republika Hrvatska nema namjeru odustati. Bar se tako čini kada je u pitanju plan izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Precizno - lokacija je bivši vojni kompleks Čerkezovac, a gradnja bi trebala početi 2025. godine. Međutim, za njega još nije napravljena studija utjecaja na okoliš. Gost Federacije danas bio je Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru.

Dizdarević je naglasio da Bosna i Hercegovina traži da sve ide po međunarodnim procedurama.

"Sada smo u momentu izrade studije utjecaja na okolinu. Ona nije gotova. Uradili su sadržaj, poslali su ga nama, ekspertski tim je evaluirao sadržaj i nekih 35 zamjerki, službeno, diplomatskim tokovima vratio Hrvatskoj i traži njihovo očitovanje na naše primjedbe", kaže Dizdarević.

Podsjeća kako evropska direktiva koja tretira potrošno gorivo i radioaktivni otpad precizno definiše transparentnost.

"Transparentnost nije samo saopštiti da mi pravimo tu, transparentnost je uključiti sve zainteresovane strane pri donošenju odluke. A donošenje odluke je i odluka o lokaciji izgradnje nuklearnog objekta".

Ističe da Hrvatska, dok ne uradi sve studije koje su precizirane međunarodnim pravom, ne može kazati da neće biti nikakvog negativnog utjecaja radioaktivnog otpada.

"Dovoženjem radioaktivnog otpada uz park prirode na granicu sa BiH, stvarate rizik za ovu i buduće generacije", rekao je Dizdarević.

"Bosna i Hercegovina traži da se prođe sve kako je propisano. Strateška studija utjecaja na okolinu je urađena bez utjecaja javnosti u BiH, bez održane javne rasprave, a veoma je zainteresovana bh. javnost za izgradnju objekta na toj lokaciji. Studija utjecaja na okolinu se sada radi i nadamo se da će se u toku te studije održat javna rasprava u BiH, gdje će bh. javnost kao zainteresovana strana imati priliku da iznese primjedbe, a Hrvatska da odgovori", dodaje Dizdarević.

Smatra kako je diplomatsko rješavanje problema veoma bitno.

"Vi ako pravite nuklearni objekat, skladište niske i srednje radioaktivnosti iz nuklearne elektrane Krško i institucionalnog otpada, taj objekat treba da ima saglasnost javnosti. Ako pravite takav objekat u neprijateljskom okruženju, a u ovom momentu neprijateljsko okruženje je stanovništvo uz Unu na bh. strani, a i na hrvatskoj strani u Dvoru na Uni, on ne može po svim bezbjednosnim principima u narednih 50 godina pravilno funkcionisati".

Na kraju kaže kako ekspertski tim ide stavku po stavku.

"Od Hrvatske nismo dobili karakterizaciju otpada koji namjeravaju tu da smjeste. To je veoma bitno da bismo znali da li njihov projekat zadovoljava sve standarde".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti