Na granici sa BiH

Odabrana firma za održavanje Trgovske gore - budućeg odlagališta nuklearnog otpada

11.01.2023. 08:25 / Izvor: SRNA
trgovska gora

Iz Fonda je jučer saopšteno da se ugovor odnosi na centralni skladišni dio bivšeg vojno-skladišnog kompleksa Čerkezovac.

Hrvatski fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu potpisao je sa firmom "Abaza" ugovor o održavanju zelenih površina i puteva unutar lokacije na Trgovskoj gori na kojoj je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Iz Fonda je jučer saopšteno da se ugovor odnosi na centralni skladišni dio bivšeg vojno-skladišnog kompleksa Čerkezovac.

"U obimu pružanja usluga nalazi se košenje trave, malčiranje, čišćenje snijega i leda, te održavanja puteva unutar lokacije vojno-skladišnog kompleksa Čerkezovac", navedeno je iz Fonda.

Ugovor za uslugu održavanja sklopljen je na rok od godinu dana.

Fond je postupak odabira počeo u novembru prošle godine, a tada je procijenjena vrijednost poslova bila oko 99.000 KM.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Bosanskog Novog (Novi Grad), što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti