Trgovska gora

Ekspertski i pravni tim danas na sastanku u Novom gradu

09.03.2023. 09:54 / Izvor: SRNA
Trgovska gora

Članovi Ekspertskog i Pravnog tima danas će u Novom Gradu prisustvovati sastanku o planovima Hrvatske da na granici sa BiH skladišti radioaktivni otpad.

Članovi Ekspertskog i Pravnog tima danas će u Novom Gradu prisustvovati sastanku o planovima Hrvatske da na granici sa BiH skladišti radioaktivni otpad, izjavio je Srni predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti na lokaciji Trgovska gora Emir Dizdarević.

Dizdarević je naveo da će članovi Pravnog tima predstaviti dokument Strategiju zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa ovim pitanjima, koji je ranije usvojio Savjet ministara.

On je rekao da će biri riječi i o daljim aktivnostima u skladu sa ovim dokumentom.

Dizdarević je naveo i da će Ekspertski tim predstaviti planirane aktivnosti u vezi sa terenskim istraživanjima u BiH sa ciljem adekvatnog odgovora kada bude gotova Studija uticaja za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
 
On je istakao da će BiH odgovoriti na notifikaciju Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja 24. februara je objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor.

Na stranici Ministarstva objavljen je i zahtjev za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu.

Zainteresirana javnost može u roku od 30 dana Ministarstvu dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije njene izrade.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granica sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti