Eksperti nastavljaju borbu: Informacije traže direktno u "Krškom"

01.09.2022. 10:21 / Izvor: Glas Srpske
NE Krško

Foto: Glas Srpske

Da bi prikupili što više informacija o radioaktivnom otpadu i istrošenom nuklearnom gorivu, koje Hrvatska planira da u dogledno vrijeme skladišti na Trgovskoj gori, predstavnici domaćih institucija vlasti idu u (NE) "Krško".

Da bi prikupili što više informacija o radioaktivnom otpadu i istrošenom nuklearnom gorivu, koje Hrvatska planira da u dogledno vrijeme skladišti na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini sa BiH, predstavnici domaćih institucija vlasti polovinom mjeseca idu u Nuklearnu elektranu (NE) "Krško".

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora 2023. godine da, prema ranijim podacima, preuzme polovinu otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripremne analize za skladištenje i odlagalište tog otpada na mjestu nekadašnje kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva jer je u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a posebno se upozorava da bi odlaganjem tog otpada i istrošenog nuklearnog goriva oko 70 odsto potencijalnog negativnog uticaja osjetila upravo BiH, odnosno naglašava se da bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Domaći stručnjaci, okupljeni u Ekspertski tim za problematiku Trgovske gore, u nekoliko navrata već su odlazili na Trgovsku goru i u razgovorima sa nadležnima u Hrvatskoj nastojali da dobiju što više informacija o svim aktivnostima na toj lokaciji, imajući u vidu da od početka nije bilo pune otvorenosti i saradnje sa BiH.

Sada, kako je za “Glas” potvrdio predsjedavajući domaćeg Ekspertskog tima za problematiku Trgovske gore Emir Dizdarević, idu korak naprijed. 

"Predstavnici institucija sa svih nivoa vlasti u BiH trebalo bi da 9. septembra posjete elektranu “Krško”. Duže vrijeme tražimo informacije o kategorizaciji radioaktivnog otpada koji je tu, a koji žele da prebace u “Čerkezovac”. Očekujemo da dobijemo sveobuhvatnu kategorizaciju svega što misle pomjerati kako bismo mogli dalje da radimo naše procjene", rekao je Dizdarević.

On je podsjetio i da su tokom nedavne konvencije o pitanjima nuklearne bezbjednosti u Beču od predstavnika Slovenije čuli da oni imaju tehničke mogućnosti da zbrinu i hrvatski dio otpada niske i srednje radioaktivnosti.

"Na direktno pitanje našeg predstavnika da li mogu da to urade, rečeno je da imaju tehničke pretpostavke za to, ali da je ostalo sve stvar dogovora nadležnih", rekao je Dizdarević.

Nakon boravka u Sloveniji, potvrdio je, za 12. septembar je dogovoren novi sastanak u Hrvatskoj, a put "Čerkezovca" će stručnjaci iz seizmologije. 

"Članovi tima su bili tamo u julu, kada su razmijenjene informacije iz geologije i hidrogeologije. Na redu su seizmolozi", rekao je Dizdarević.

Prilikom posljednjeg sastanka u Hrvatskoj iskazano je nezadovoljstvo jer nisu prisustvovali dosadašnjim istraživanjima na lokaciji nekadašnje kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori. Hrvatska preduzima sve korake da bi tu uspostavila funkcionalni centar za radioaktivni otpad, a njihov stav je da nema osnova za bojazan.

Pravna zaštita

Članovi domaćeg Pravnog tima za problematiku Trgovske gore nedavno su završili strategiju u kojoj su pobrojali sve opcije koje su na raspolaganju BiH u tom sektoru borbe protiv namjera da uz granicu bude odlagan opasni otpad. Potrebno je ojačati domaću diplomatiju, aktivirati i države kroz koje protiče Dunav, od ušća Save te obezbijediti uslove za vođenje spora pred hrvatskim sudovima, ali i u Evropskom sudu za ljudska prava i Hagu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti