Općini Ilidža prenijeto pravo upravljanja i raspolaganja nad imovinom od javnog značaja

07.07.2022. 14:22 / Izvor: Akta.ba
dom kulture

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o davanju saglasnosti za sklapanje ugovora o prijenosu prava vlasništva s Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža.

Na prijedlog Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na jučer održanoj sjednici Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o davanju saglasnosti za sklapanje ugovora o prijenosu prava vlasništva s Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža.

Predmet ove Odluke je zemljište koje je u predratnom društveno-političkom sistemu bilo uknjiženo kao državno vlasništvo, a nosilac prava raspolaganja istim bilo je privredno društvo u državnom vlasništvu "Famos" d.d. Sarajevo.

U okviru masovne privatizacije predratnih giganata, privatizovano je i dioničko društvo "Famos Holding" Sarajevo u kojem je do privatizacije udio državnog kapitala iznosio 56 % od ukupnog kapitala ovog preduzeća.

Obzirom da je sporna imovina koja obuhvata "Dom kulture" Hrasnica s pripadajućim zemljištem, "Centar fizičke kulture" Hrasnica s građevinskim objektima i pripadajućim zemljištem, kao opća dobra u javnoj upotrebi kojima upravlja Općina Ilidža Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz maja 2001. godine proglašena općim dobrom u javnoj upotrebi, ista nije mogla biti predmetom privatizacije.

Zbog uočenih nepravinosti u ovoj privatizaciji Pravobranilaštvo Općine Ilidža prikupilo je relevantnu dokumentaciju, te je proslijedilo Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje je shodno svojim nadležnostima pokrenulo postupak povrata državne imovine pri Općinskom sudu u Sarajevu. Početkom jula prošle godine po osnovu sudske nagodbe ova imovina vraćena je i upisana u zemljišne knjige kao vlasništvo Kantona Sarajevo.

"Odlukom Skupštine Kantona iz maja 2001. godine data je saglasnost da se vlasništvo nad ovim nekretninama i zemljištem prenese na Općinu Ilidža. Ova odluka nije provedena u zemljišnjim knjigama jer katastarske čestice, odnosno oznake zemljišta nisu bile precizno navedene, što je riješeno sudskom nagodbom koju je prošle godine ishodovalo Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo. Obzirom da ne postoje više nikakve prepreke da se ova imovina uknjiži kao imovina Općine Ildiža, Skupština donijela Odluku kojom će se omogućiti prenos vlasništva s Kantona na Općinu bez ikakvih naknada", pojasnio je ministar privrede Adnan Delić.

Istakao je i da je ova imovina u osnovi u nadležnosti upravljanja Općine Ilidža jer, osim navednih nekretnina na području Hrasnice, Doma kulture i Centra fizičke kulture, radi se o javnim putevima, trgovima i zemljištu oko zgrada kolektivnog stanovanja, za koje je posebnim zakonima propisano da su u nadležnosti lokalne samouprave na čijem području se nalaze.

"Prenosom vlasništva s Kantona na Općinu omogućit će se lakše upravljanje i održavanje ovih puteva, trgova i ostale javne infrastrukture, a sve to sigurno će doprinijeti i unaprijeđenju kvaliteta života stanovništva Ilidže, što je u konačnici i širi društveni interes svih građana Kantona Sarajevo", istakao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti