Iz Općine Stari Grad tvrde da privrednici na Baščaršiji nepropisno odlažu otpad

29.07.2022. 13:07 / Izvor: Akta.ba
smeće stari grad

Općina Stari Grad Sarajevo upozorava privredne subjekte na Baščaršiji, u neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb, da se neće tolerisati njihovo sramotno ponašanje.

Općina Stari Grad Sarajevo upozorava privredne subjekte na Baščaršiji, u neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb, da se neće tolerisati njihovo sramotno ponašanje i odlaganje velikih količina otpada na samu saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki – kao što je zabilježeno sinoć, ali i u prethodnim danima, saopćeno je.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći (Službene novine KS, br.14/16), svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrdenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje KJKP “Rad” gdje nam je potvrđeno da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada, te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca. KJKP”Rad” je potvrdio da ovo komunalno preduzeće ima obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji (na dijelu između tramvajskih šina) trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo u terminu od 22-02,00 sati svake noći, te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepridržavanja privrednih subjekata.

smeće stari grad

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i finansijska sredstva da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi. Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koje realizuje ova lokalna samouprava.

Obavještavamo privredne subjekte da je Općina Stari Grad Sarajevo već poduzela zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavila nadležnim policijskim organima koji će utvrditi ko su počinioci. Ukoliko dođe do ponavljanja ovog prestupa, Općina Stari Grad Sarajevo će javno objaviti imena i nazive privrednih subjekata koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionisat će nadležna inspekcija.

Skreće se pažnja svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa. Iako oblast javne higijene nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave, Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone, te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim KJKP”Rad” koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju. Od građana se očekuje odgovorno ponašanje jer čiste i uredne ulice Općine Stari Grad Sarajevo su u interesu svih nas, navode iz Općine Stari Grad.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti