Zakon koji blokira i nabavku lijeka

09.08.2022. 10:53 / Izvor: N1
Lijekovi

Osim kočenja evropske perspektive Bosne i Hercegovine kao jedan od tri reformska Zakona, na čije usaglašavanje se još uvijek čeka - Zakon o javnim nabavkama prepreka je i zdravlju.

Osim kočenja evropske perspektive Bosne i Hercegovine kao jedan od tri reformska Zakona, na čije usaglašavanje se još uvijek čeka - Zakon o javnim nabavkama prepreka je i zdravlju. Potvrđuje to slučaj pokušaja nabavke lijeka Paxlovid kompanije Pfizer, čije rješenje se čeka već punih osam mjeseci.

Od nejavljanja medicinskog osoblja i ljekara, prebukiranosti bolnica, nemogućnost dobijanja informacija o zdravstvenom stanju, oduzimanje telefona, do kupovine lijekova na crno, Favipiravir, Remdesivir i Tocilizumab koji su koštali i nekoliko hiljada KM, do krivičnih prijava – sve su to bila iskustva bh. građana u pandemije

"Mi smo imali Remdesivir, ispočetka smo ga nabavljali na razne načine, ali kasnije smo došli u defekturu zbog toga što ga praktično nije ni bilo na našem tržištu, i nismo bili u mogućnost da ga dajemo pojedinim osoba bilo da to ide preko zdravstvengo sistema, ili , da ljudima napišemo da ga nabave na slobodnom tržitu", kazao je Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Smrt novinara Vladimira Matijanića u susjednoj Hrvatskoj, postavila je još jedno pitanje da li bi situacija bila drugačija da je blagovremeno liječen Paxlovidom, antivirusnim lijekom kompanije Pfizer. Iz Agencije za lijekove BiH odgovaraju: “lijek nema dozvolu, niti je podnesen zahtjev za registraju, a nije prema njihovim saznanjima bilo ni interventnih uvoza”.

"Paxlovid je noviji antivirusni lijek registrovan od strane FDA i EMA-e, koji se koristi kod imunokompromitovanih pacijenata sa rizikom od razvoja težeg oblika bolesti izazvane virusom SARS Cov-2, odnosno lijeku koji je namjenjen za kućno liječenje ovakvih pacijenata u cilju da smanji rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda", kazali su iz Agencije.

"On inhibira sam taj broj ćelija i smanjuje mogućnost hiperimplikacija i nijohv broj u prvih pet dana", kazao je imunolog Jasenko Karamehić.

U decembru je Ministarstvo civilnih poslova BiH od resornih entitetskih ministarstava i Odjela za zdravstvo zatražilo očitovanje, te su nakon toga iskazali interes za nabavkom lijeka Paxlovid u okviru Sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih protumjera, ali…

"Još uvijek su u toku aktivnosti usaglašavanja ugovora između DG SANTE i Pfizera nakon čega će tekst ugovora biti dostavljen zemljama na izjašnjenje", kazali su.

U Brčkom se nisu opredijelili za nabavku jer kažu nemaju pokriven tercijarni nivo liječenja, a struka je bila mišljenja da se ovakav nivo medicinske terapije odvija u kliničkim centrima

"Kao lokalna zajednica, kao JU zdravstrveni centar Brčko , pratimo sve preporuke WHO, ali i protokole o liječenju u okruženju, ali i drugim evropskim i razvijenim zemljama i naravno prema preporuci i zahtjevima naših zdravstvneih profesionalaca u JU i stručnih mišljenja drugih profesionalaca ćemo i dalje postupati", kazao je Sead Šadić, Odjel za zdravstvo BD.

Bez odgovora iz Ministarstva zdravlja RS, u kojoj su se, prema riječima čelnih ljudi UKC-a, oslanjali na određene količine iz Srbije.

Odgovor smo zatražili iz Federalnog ministarstva zdravstva, za N1 ističu kako su nakon razgovora sa kompanijom Pfizer uputili dopis prema Agenciji za javne nabavke iz koje im je odgovoreno kako nabavka na taj način ne bi bila sukladna Zakonu, zbog toga su pokrenute inicijative nabavke na drugi način.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti