Cijene goriva u padu, ali ne zaslugom političara

10.08.2022. 08:19 / Izvor: N1
Gorivo

Cijene goriva u padu su posljednjih dana, ne samo u BiH, nego i u regiji. Nije to zasigurno zasluga naših političara.

Cijene goriva u padu su posljednjih dana, ne samo u BiH, nego i u regiji. Nije to zasigurno zasluga naših političara. Oni odmaraju i ne brinu kako je nama. Iako se najavljuju i nova pojeftinjenja, strahuje se je li to mogući uvod u recesiju.

Hrvatska Vlada donijela je novu odluku o smanjenju cijena goriva. Pa je kod komšija cijena benzina 2,95KM, dok litar dizela košta 3,17. Povoljnije stanje nego u našoj državi. Građani Bosne i Hercegovine ogorčeni.

Ispostavilo se da su cijene goriva previsoke za plitak džep stanovništva, jer ponuda ostaje ista, a potražnja manja. Upravo to može biti jedan od razloga smanjenja cijene goriva. Sljedeća faza nam je recesija.

"Jedna od posljedica visoke inflacije, u narednoj fazi biti recesija, pad ekonomske aktivnosti. Podatke koje imamo iz SAD-a pokazuju da su oni već ušli u recesiju, zadržali su visok rast cijena, što znači stagflaciju, najgoru moguću ekonomsku pojavu, s kojom se vrlo teško boriti", pojašnjava ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Stručnjaci smatraju da je pad cijena na bh. pumpama, uzrokovan padom cijena u zemljama iz kojih se snadbdijevamo. Navode da je smanjenje trebalo učiniti ranije, te da je on i dalje nedovoljan.

Slično stajalište iznio je analitičar, Igor Gavran:

"Mi smo naravno sretni što je značajan pad, ali opet su te cijene više nego što bi morale biti i opet bi imalo smisla i dalje učiniti ono što vlast neće da učini, suspenziju akciza i dalje smanjenje cijena goriva".

O akcizama su ranije govorili i prevoznici, koji sada osjete i početak recesije. Visoke cijene probudile su strah kod građana, koji su počeli sa većom štednjom.

"Vlast kasni minimalno godinu dana za našim zahtjevima i prijedlozima, koji bi pomogli da prebrodimo ovu veliku krizu. Ljudi definitivno putuju iz BiH samo iz potrebe, oni koji moraju zbog fakulteta, škole, posla, a sve je manje putovanja iz razonode", kazao je Saudin Parić.

Hoće li se stanje sa cijenama i inflacijom poboljšati, neizvjesno je. Za sada, najskuplje gorivo kupuju građani Srbije, dok je najjeftiniji benzin u Crnoj Gori, odnosno dizel u Sjevernoj Makedoniji. Cijene goriva na nivou cijele Bosne i Hercegovine, teško je obuhvatiti, s obzirom da nisu ograničene. Ono što je poznato jeste da nafta ubjedljivo prednjači kada je riječ o proizvodima koje uvozimo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti