Podrška snabdijevanju električnom energijom: Dwelt proširuje platformu sa novim modulima

06.09.2022. 10:18 / Izvor: Akta.ba
dwelt

Sada je u planu proširenje softverske platforme za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača sa novim modulima.

Dwelt zvanično najbrže rastuća IT firma u BiH i jedini startup sa sopstvenim tehnološkim proizvodom iz oblasti energetike u BiH, implementirao je prošle godine platformu za budućnost u Elektroprivredi RS koja će joj omogućiti poslovanje u uslovima reformisanog tržišta električne energije i time joj obezbijediti bolju poziciju i konkurentnost na tržištu.

Radi se o Platformi X core, savremenom softverskom rješenju koje je implementirano kao podrška poslovnim procesima tržišnog i javnog snabdijevanja. 

Sada je u planu proširenje softverske platforme za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača sa novim modulima.

Naime, kompanija DWELT pobijedila je na tenderu vrijednom oko četiri miliona KM koja će u okviru proširenja implementirati nove module i to: modul Kupci-proizvođači (prozjumeri), modul Nestandardne usluge i modul Portal za 500.000 kupaca električne energije, za potrebe MH ERS MP, saznaje Akta.ba.

Inače, ova platforma omogućava ERS da maksimalizuje prihode od izvoza električne energije i optimizuje cijene na domaćem tržištu, te da upravlja sa preko pola miliona kupaca električne energije u BiH.

U budućnosti će snabdjevači električnom energijom  biti suočeni s povećanom regulatornom i tržišnom kompleksnošću s kojom će se teže nositi bez razvoja sveobuhvatne tržišne i korporativne strategije. Da bi Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), uspješno odgovorila navedenim izazovima bilo je potrebno provesti digitalizaciju, implementacijom ove softverske platforme.

Prvi put u regiji nakon razdvajanja distribucije i snabdijevanja prvi obračun je urađen bez obračunskih grešaka i bez kašnjenja, pohvalio se Dwelt svojevremeno na SET-u u Trebinju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti