Novalić na Prvom kongresu javnog sektora: Treba nam zakon o fiskalnim sistemima

22.09.2022. 16:13 / Izvor: Akta.ba
FADIL NOVALIC

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je uvodničar na današnjem prvom kongresu namijenjenom profesionalcima u oblasti finansija u javnom sektoru, koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon, održava u Neumu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je uvodničar na današnjem prvom kongresu namijenjenom profesionalcima u oblasti finansija u javnom sektoru, koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon, održava u Neumu. Trodnevni kongres prilika je da nosioci reformskih procesa i svih strana uključenih u provedbu Strategije reforme upravljanja javnim finansijama razmijene iskustva i dobre prakse s ciljem unapređenja ključnih funkcija sistema u ovoj oblasti.

Obraćajući se učesnicima, premijer Novalić podsjetio je kako je javni sektor u Bosni i Hercegovini bio garant stabilnosti u turbulentnim i neizvjesnim vremenima, iako je često bio na udaru javnosti.

"Koliko je uloga države i javnih finansija nezamjenjiva svjedoče dvije najglobalnije vanredne okolnosti koje su nas pogodile posljednjih godina. To su pandemija koronavirusa i inflacija izazvana ratom u Ukrajini koja je donijela i dvije najkritičnije krize u oblasti hrane i energije. Mi ih servisiramo i rješavamo zahvaljujući našem javnom sektoru i javnim finansijama. Naravno, pored našeg učešća u rješavaju krize, dugujemo svaku zahvalnost na izuzetnoj žilavosti naših privrednika", istakao je premijer Novalić.

NOVALIC

Kao najvažniji parametar kojim se mjeri uspjeh rada jedne vlade i njene sposobnosti da putem javnih finansija očuva stabilnost ekonomije, naveo je bruto društveni proizvod.

"Ako gledamo taj parametar, možemo reći da smo uspjeli u potpunosti. Samo za primjer, recimo, od 2010. do 2014. godine rast BDP-a je bio 1,3 milijarde. Kada smo instalirali našu reformsku agendu rast je tokom našeg prvog mandata bio 4,15 milijardi KM, a od 2018. do ove 2022. godine BDP je porastao 4,13 milijardi KM. Znači, u jeku najveće krize pandemije, naša politika i sposobnost, kao i sposobnost naših poslodavaca, donijeli su da imamo tri i po puta veći rast nego u periodu prije kriza", obrazložio je federalni premijer.

Javni sektor i finansije

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je, kao čovjek iz privrede, sklon svim događajima koji imaju veze sa ekonomijom i finansijama.

"Moram priznati da je javni sektor i javne finansije nepravedno na udaru javnosti. I ja ću priznati da sam imao otklon prema javnom sektoru i finansijama zbog uspostavljenog klišea da je to neodgovorni dio društva. Tek na ovom sam se mjestu upoznao sa stručnim ljudima. Specifična je to oblast. Danas se već ustanovila teorija i praksa da je uloga javnih finansija nezamjenjiva. Pogodile su nas dvije velike krize – Covid i ukrajinska. Kriza u hrani i u energiji kroz Ukrajinu. Mora se priznati da su krize servisiranje javnom sektoru. Dugujemo svaku zahvalnost žilavosti naših privrednika. Rođeni su u nesređenom stanju i imaju poseban osjećaj u snalaženju u krizama. Učinili smo mnogo vidljivo i nevidljivo putem javnih finansija. Vidimo da je na krizama to iznimno važno. Od mjera koje nisu bile pretjerano masivne bile su fiskalne… Imamo dva mehanizma monetarni i fiskalni. Nismo imali monetarni ali smo iskoristili fiskalne mehanizme", kazao je Novalić.

Pocrtavajući i da nema ekonomije bez socijalnog mira, Novalić je podsjetio da je aktuelna Vlada Federacije BiH donijela niz zakona u tom pravcu. Također, zahvaljujući reformama u vrijeme aktuelne Vlade otvoreno je 60.000 novih radnih mjesta što je, kako je istakao, sedam puta više nego u mandatu prethodne Vlade. Kao dodatni primjer naveo je i jedan od najmultiplikativnijih faktora koji utiču na rast BDP-a, a to je izvoz koji je 2015. godine iznosio 5,68 milijardi, dok je danas 11,8 milijardi KM.

revicon

Fiskalni zakon

Kazao je da, što se tiče fiskalnog utjecaja, on nije mogao biti masivan, ali je bio značajan.

"Time se mjeri uspjeh jednog društva, jedan strukturi rani rad Vlade. Pratimo osam parametara, najvažniji je BDP ako gledamo preko njega možemo reći da smo uspjeli. Od 2010. do 2014. rast BDP-a bio je 1,4 milijarde od 2019. do 2022. on je 4 milijarde i 130 miliona. Naša politika i sposobnost poslodavaca da imamo rast. To je dokaz da smo uspjeli s politikom. BDP je nošen na zakonima, na socijalnim zakonima i 60.000 novih radnih mjesta, donijeli su povećanje izvoza, 2015. je bio 5,6 milijardi, a sada je 11 milijardi. Tu utiču i vanjski faktori traženja. Nismo završili sve fiskalne zakone, stoje od 2018. Ali, ključno je da donesemo ta dva zakona na dohodak i doprinos. Treba nam zakon o fiskalnim sistemima. Federacija je finansijski stabilna", rekao je premijer Novalić.

Nalasio je da bi oni smanjili opterećenje i ostvarili daljnji rast u novim zapošljavanjima.

"Uz njih, ključni faktor budućeg rasta je i infrastruktura", iznio je premijer neke od budućih prioriteta i pravaca kojima se mora ići u očuvanju i jačanju ekonomske stabilnosti Federacije BiH.

Također je dodao da rekordni javni prihodi i relativna nezaduženost omogućavaju da se ulaganjem značajnih sredstava u narednom periodu napravi još veći iskorak na jačanju ekonomije u FBiH.

Na panelu je učestvovao i Generalni revizor FBiH Dževad Nekić koji je kazao da mu je drago što je prepoznata važnost Ureda za reviziju.

"Imamo ih još tri u BiH, važan je akter i ključni kontrolni mehanizam u javnom sektoru. Mnogi ste imali priliku da se upoznate sta radi revizija na terenu i nešto sto se dešava iza zavjese gdje se vrši kontrola izvještaja za poboljšanje kvalitete onoga što je napisano u verzijama koje dobijete. Ured ispunjava savjetodavnu ulogu bez uključenja subjekata koje revidiramo", rekao je Nekić.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci Davor Vašiček je naglasio da javni sektor ima mnogo značajnih uloga provodi funkcije države od školstva, zdravstva, odbrane, te da su pred nama krize, ali da je na nama da ustrajemo, jer će i one proći.

revicon

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti