Brčko distrikt planira brendiranje bamije, sudžuke i rakije

24.09.2022. 11:54 / Izvor: Radiobrcko.ba
brendiranje

U četvrtak, 22. septembra, je u prostorijama brčanskog Voćnog kluba održan sastanak sa predstavnikom Agencije za sigurnost hrane u BiH Draganom Brenjom.

U četvrtak, 22. septembra, je u prostorijama brčanskog Voćnog kluba održan sastanak sa predstavnikom Agencije za sigurnost hrane u BiH Draganom Brenjom.

Cilj ovog sastanka jeste predstavljanje poznatih prehrambenih proizvoda bamije i sudžuke, te alkoholnog pića rakija na području Brčko distrikta, a u svrhu njihovog brendiranja kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda.

"Udruga proizvođača bamije pokrenula je inicijativu za brendiranje svog proizvoda, te poslala zahtjev za utvrđivanje zemljopisnog porijekla bamije. Očekujemo da će i Brčko distrikt nakon brendiranja imati bolju promociju, a tako i cijela Bosna i Hercegovina",  rekao je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

Dragan Brenjo, predstavnik Agencije za sigurnost hrane u BIH, kazao je da se na ovaj način pomaže samim proizvođačima da lakše prodaju svoj proizvod.

"Cilj je da proizvod bude prepoznatljiv i van granica gdje se proizvodi, te će u tom slučaju i sama potražnja biti veća. Dosadašnja praksa brendiranja proizvoda je pokazala da će i sama otkupna cijena biti uvećana", kazao je Brenjo.

Nakon bamije, brčanski proizvođači su juče razgovarali i o uvjetima za brendiranje alkoholnog pića rakije i suhomesnatog proizvoda sudžuke, te će se u skorije vrijeme raditi i na tom planu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti