Barišić: Nastavljamo s pravnom borbom sve dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima

30.09.2022. 12:38 / Izvor: Fena
izgradnja mHE

Iz neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" pozdravili su odluku Grada Mostara kojom će uskoro mini hidroelektrana na Bunskim kanalima brisati iz Prostornog plana ali to je, kako su naveli, samo prvi od dva značajna koraka.

Predstavnik neformalne grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni" Miroslav Barišić kazao je u petak u Mostaru kako je samo šest političkih subjekata koji imaju svoje kandidate za zastupnike u Skupštini HNŽ-a na predstojećim Općim izborima, odgovorilo potvrdno da će na listu svojih prioriteta staviti borbu za Bunske kanale i zaustavljanje gradnje mini hidroelektrana ukoliko budu izabrani.

Potvrdne odgovore aktivisti su dobili od Hrvatske republikanske stranke, SDP-a BiH, Naroda i pravde, Demokratske fronte, Naše stranke i HDZ-a 1990, dok se ostale stranke ni nakon nekoliko ponovljenih upita nisu očitovali, istaknuo je Barišić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je spomenuta neformalna grupa građana poslala je otvoreno pismo na adrese 17 političkih subjekata u kojem su ponudili da potpisivanje izjave kojom bi se javno obvezali da će na listu prioriteta staviti borbu za Bunske kanale i zaustavljanje gradnje mini hidroelektrana.

Iz neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" pozdravili su odluku Grada Mostara kojom će uskoro mini hidroelektrana na Bunskim kanalima brisati iz Prostornog plana ali to je, kako su naveli, samo prvi od dva značajna koraka.

"Drugi korak je raskid koncesijskog ugovora te smo prije više od mjesec dana poslali Vladi HNŽ-a zahtjev za preispitivanje koncesijskog ugovora i njegovo raskidanje. Dobili smo odgovor da je naš zahtjev upućen županijskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na očitovanje", kazao je Barišić.

Da investitor neće lako odustati od svojih namjera bez obzira na brisanje mini hidroelektrana iz Prostornog plana Grada Mostara, dodao je Barišić, govori i činjenica da je investitor uložio žalbu na odluku Agencije da ne izda prethodnu vodnu suglasnost.

Žalbu je usvojio drugostupanjski organ i postupak je vraćen na početak.

"Iako nam se čini da smo na korak od ostvarenja svoga cilja pred nama je nastavak borbe", ustvrdio je Barišić, dodavši kako će presudnu ulogu u trajnoj zaštiti Bunskih kanala imati županijske vlasti, odnosno Vlada i Skupština HNŽ -a.

Podsjetio je na dosadašnje medijske istupe županijskog ministra poljoprivrede Donke Jovića koji je u više navrata izjavljivao kako je sve po zakonu i da ne postoje nikakve prepreke da se gradi MHE Buna 1 i 2, a što je, kako navodi Barišić, apsurd.

Pojasnio je kako su u ovo predizborno vrijeme odlučili po tom pitanju zatražiti stav političkih subjekata koji su prijavili svoje kandidate za županijsku razinu vlasti.

"S obzirom da se neki od ovih političkih subjekata nalaze i u aktualnom sazivu Skupštine HNŽ, a nisu puno poduzeli u protekle četiri godine po ovom pitanju pitamo se nakon ove šutnje i ignorantskog stava koliko su spremni dati podršku našoj daljnjoj borbi, a samim tim i koliko su zaslužili u narednom mandatu obnašati ovu časnu i odgovornu političku funkciju", istaknuo je Barišić.

Iz neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" poručuju kako nastavljaju s pravnom borbom te da neće stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

Podsjećamo, već nekoliko godina traje pravna borba građana i nevladinih organizacija protiv izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

Investitoru je tri puta odbijen zahtjev za urbanističku suglasnost, dva puta odbijen je zahtjev za prethodnu vodnu suglasnost, a poništena je i okolišna dozvola izdana od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Novim zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesijske ugovore da u iduće tri godine ishoduju potrebne dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti