Detašmane za rad u Njemačkoj dobilo 28 privrednih društava iz Republike Srpske

03.10.2022. 14:24 / Izvor: Glas Srpske
Privredna komora RS

U Privrednoj komori RS danas su dodijeljeni detašmani za rad u Njemačkoj za 28 privrednih društava iz Republike Srpske.

U Privrednoj komori RS danas su dodijeljeni detašmani za rad u Njemačkoj za 28 privrednih društava iz Republike Srpske. 

Ukupan kontingent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Republici Srpskoj pripada 666, odnosno jedna trećina. Detašman i su dodijeljeni za detašmansku  2022/2023. godinu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je među 28 prijavljenih preduzeća, sedam novih.

"Detašmanska godina traje od 1. decembra tekuće godine do 30. septembra iduće. Važno je istaći da su ovo sve veoma uspješna preduzeća, među kojima je 21 koji su i lani koristili detašmane i imala prihod u Republici Srpskoj od oko 190 miliona maraka, dok su u Njemačkoj ostvarili prihod od oko 56 miliona maraka. Ova preduzeća zapošljavaju oko 2.300 radnika i možemo reći da smo kroz ove firme imali direktno izvoz oko 56 miliona maraka", istakao je Ćorić, naglasivši da očekuje da će u novoj detašmanskoj godini ovi rezultati biti daleko veći.

Predstavnik privrednog društva "Vranica", koje već duže vrijeme koristi detašmane,  Nenad Stanišljević pojasnio je da zahvaljujući detašmanima, privredna društva iz Republike Srpske u Njemačkoj angažuju radnike kojima se porezi i plata isplaćuju po njemačkim zakonima, dok im se doprinosi uplaćuju ovdje.

"Proteklu godinu obilježila je pandemija, problemi sa viziranjem ali je posla bilo. Zaposleni rade devet mjeseci tamo, pa se vraćaju ovdje tri mjeseca", rekao je Stanišljević, koji je i predsjednik Komisije za dodjelu detašmana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti