Đipa: 51 posto mladih želi napustiti BiH, 40 posto trajno

14.11.2022. 09:09 / Izvor: Federalna.ba
mladi

Šta bh. građani očekuju od izabranih zvaničnika? Kako zaustaviti odliv stanovništva? Zašto odlaze mladi, ali i cijele porodice?

Šta bh. građani očekuju od izabranih zvaničnika? Kako zaustaviti odliv stanovništva? Zašto odlaze mladi, ali i cijele porodice?

Aziz Đipa, voditelj Odjela za istraživanje pri Institutu za razvoj mladih Kult, za Dnevnik 2 je predstavio rezultate prošlogodišnjeg istraživanja o tome zašto se odlazi iz BiH, koliko mladih je otišlo, a koliko planira otići.

“51 posto mladih tad je željelo napustiti BiH. Nezgodniji podatak je da je preko 40 posto mladih željelo trajno napustiti BiH. To su veliki brojevi”, kazao je Đipa. Istakao je da se o tačnim brojevim ne može govoriti jer zakonska regulativa ne obavezuje ljude na prijavljivanje napuštanja BiH na duže vrijeme – i to treba rješavati u narednom periodu.

Razlozi napuštanja BiH su obrazovanje i zapošljavanje, kaže Đipa i naglašava da to treba biti fokus donilaca odluka u narednih pet godina. Đipa dodaje kako u posljednje vrijeme odlaze mladi koji su ili završili obrazovanje ili čak ostvarili dio karijere – razlozi su finansijske prirode, ali su nezadovoljni i društvenim ambijentom.

“Obrazovni programi moraju biti konkurentniji i prijemčivi studentima da ih odmah mogu spremiti za tržište rada”, poručuje Đipa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti