Domaćim trgovcima stimulans, vlastima instrumenti za uticaj na poremećaje na tržištu

22.11.2022. 07:34 / Izvor: Nezavisne novine
trgovina

Strategija razvoja trgovine Republike Srpske od 2022. do 2028. godine kao glavni cilj ima, kako se ističe, obezbjeđenje uređenog i stabilnog tržišta.

Strategija razvoja trgovine Republike Srpske od 2022. do 2028. godine kao glavni cilj ima, kako se ističe, obezbjeđenje uređenog i stabilnog tržišta.

"Uticaj institucija vlasti u trgovini i privredi treba da bude ograničen samo na stvaranje stabilnosti i snabdjevenosti tržišta, uz ovlašćenje Republike da preduzima određene mjere kojima će uticati na tržište, ali samo u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu", navodi se u ovoj strategiji.

Dodaje se da ovo treba da postane zvanični dokument za vođenje politike razvoja trgovine Republike Srpske, kao i da služi ka cilju izgradnje novih institucionalnih i pozitivno-pravnih rješenja u oblasti tržišta i trgovine.

"Nova rješenja, koja će biti usvajana posredstvom ove strategije, u potpunosti uvažavaju sve promjene koje su se manifestovale u prethodnom periodu. Sektor trgovine robom i uslugama nalazi se u stanju konstantne evolucije. Razvoj trgovine potrebno je usmjeravati u pravcu stimulisanja domaćih trgovinskih subjekata, njihovog umrežavanja i podsticanja razvoja domaćih trgovinskih lanaca. Ovo je značajno zbog postizanja ravnomjernog razvoja trgovinske mreže u Republici Srpskoj, te otvaranja mogućnosti plasmana domaće robe kroz domaće trgovine", piše, između ostalog, u Strategiji razvoja trgovine 2022-2028. godine.

Primarni zakonodavni ciljevi realizacije trgovinske politike u Srpskoj trebalo bi da budu integralna povezanost trgovine kao podsistema u sklopu privrednog sistema, obezbjeđenje stabilnosti tržišta, obezbjeđenje pravne zaštite svih učesnika trgovine, obezbjeđenje slobodnog protoka robe i usluga, obezbjeđenje fer tržišne konkurencije i sprečavanje nastanka monopola, kontrola kvaliteta robe i usluga i briga o zaštiti zdravlja potrošača, sprečavanje nastanka poremećaja (vještačkog) na tržištu, obezbjeđenje podrške učesnicima na tržištu, praćenje tendencija na tržištu i u skladu sa njima stvaranje i implementacija novih zakonskih i podzakonskih rješenja, implementacija novih zakonskih rješenja vezanih sa sve oblike elektronske trgovine.

"Osniva se Savjet za razvoj trgovine RS sa ciljem uspostavljanja dijaloga i saradnje između Ministarstva trgovine i turizma i predstavnika trgovine na veliko i na malo, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Saveza opština i gradova. Savjet za razvoj trgovine djelovaće kao savjetodavno tijelo čiji će zadatak biti evaluacija dostignutog nivoa i kvaliteta razvoja trgovine i primjene međunarodno prihvatljivih standarda sa preporukama i smjernicama za dalji razvoj i unapređenje tržišne mreže i trgovinskog sektora", piše u Strategiji.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS su za "Nezavisne" rekli da Strategija predstavlja nastavak izgradnje savremene i konkurentski snažne trgovinske mreže, sa primjenom inovativnih i tehnoloških dostignuća koja će omogućiti visoku efikasnost i produktivnost trgovinskog sektora Republike Srpske.

Strateški ciljevi razvoja trgovine u Republici Srpskoj su izgradnja i unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira trgovinskog sektora, odnosno unapređenje trgovine putem novih zakonskih rješenja i izgradnje kapaciteta trgovinskog sektora, unapređenje konkurentnosti domaćih proizvoda i razvoj potencijala domaće trgovine, koje podrazumijeva unapređenje aktivnosti brendiranja domaćih proizvoda, aktivnosti na razvijanju svijesti potrošača o kupovini domaćih proizvoda i stimulisanje tražnje za domaćim proizvodima, te unapređenje zaštite potrošača, odnosno institucionalnu podršku u zaštiti potrošača na tržištu i razvoj i unapređenje podrške udruženjima za zaštitu potrošača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti