Tiho propadanje BNT TMIH-a: Sindikat otvoreno o fiktivnom zapošljavanju i kršenju zakona

17.12.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
BNT TMiH

Problemi u BNT-Tvornici mašina i hidraulike Novi Travnik, koja je dio nekadašnjeg industrijskog giganta Bratstva, još uvijek nisu riješeni.

Problemi u BNT-Tvornici mašina i hidraulike - TMIH Novi Travnik, koja je dio nekadašnjeg industrijskog giganta Bratstva, još uvijek nisu riješeni.

Predsjednik Sindikalne organizacije BNT TMIH Novi Travnik i član upravnog odbora Sindikata metalaca, Adnan Haskić za Akta.ba je kazao, da je firma u jako lošem stanju i da je upitan njen opstanak.

Problemi ove firme su dugogodišnji ali da je situacija otišla dalje vidljivo je u zadnje dvije godine. Kako Haskić kaže, najveći problem napravio je nekadašnji predsjednik NO Šaban Rizvić koji je od firme napravio “službu jednog lica”.

"Napravljen je takav statut da se direktor pita za sve, ne postoji služba za pravne poslove ili finansije. Da bi se išta pomaklo mora se mijenjati postojeći statut. U svemu ovome najviše ispaštaju radnici koji nemaju nikakve uslove za rad. Naši osnovni zahtjevi su uvezivanje radnog staža, povećanje satnica i ostalo, jer nam kasne plate, ne poštuje se kolektivni ugovor. Prema članu 82. kolektivnog ugovora poslodavac je dužan da uskladi poslovanje u roku od 60 dana. Mi se nadamo da će 2. januara biti sve rješeno i da će se radnicima izmiriti dugovanja i omogućiti normalan rad", pojašnajva Haskić.

Novog predsjednika Nadzornog odbora Letić Emira, pitali smo da li ima nade da se ova situacija promijeni, kazao nam je da sve upite usmjerimo na Upravu, te da on nema ništa da kaže.

KRŠENJE ZAKONA O RADU

Ova firma nedavno je objavila i konkurs za prijem više od 120 radnika, na različitim pozicijama. Ova vijest bi bila jako dobra, da se zapravo ne radi samo o prividno novom zapošljavanju. Zapravo je riječ o poštivanju “zakonske” procedure kako bi se već zaposlenim radnicima produžili ugovori.

"Sramotno je to što se dešava. Navodno se poštuju zakonske procedure a tu nema ništa zakonski. Na ovaj način se samo krši Zakon o radu. Objavljen je konkurs u okviru kojeg je možda slobodno 10 – tako pozicija, na ostalima već rade ljudi ali im devetogodišnji ugovori ističu. Na ovaj način im se omogućuje produženje na tri godine, onda ih pošalju na biro dva mjeseca pa ponovo isto. U našoj firmi još uvijek nije primjenjen ni novi Kolektivni ugovor", govori nam Haskić.

Firma je i dalje u  djelimičnom radničkom neposluhu zbog neisplate plata i regresa te neuplaćivanja doprinosa. Haskić podsjeća da radnike niko ništa ne pita, te da od februara mjeseca do sada nije ništa ispoštovano kada je riječ o izmirenju dogovanja prema Kolektivnom ugovoru od prošle godine.

"Plate su nam isplaćivane u neto iznosima bez obaveznog penzionog i zdravstvenog. Svi problemi koje imamo vuku se još od prošle godine, ništa se nije promijenilo. Obećano je da će do kraja ove godine biti izmirena sva dugovanja, ostaje da se nadamo mada nismo optimistični. Nezadovoljstvo radnika je veliko”, govori Haskić.

Nekoliko radnika ove firme od marta i aprila mjeseca čeka odlazak u penziju. Haskić kaže da Vlada uplati sredstva, ali da ona nisu dovoljna da bi se svima omogućilo penzionisanje. U zadnjoj uplati 17 radnika je uspjelo, ali ih ima još dosta. Za ovih 17 radnika uplaćeno je  282.790,26 KM.

Haskić kaže da su i uslovi rada u firmi katastrofalni, rade u hladnim halama, samo tri sata u toku dana radnici imaju grijanje i to u prvoj smjeni, druga smjena nema nikako grijanja.

POSLA IMA ALI NE I RADNIKA

Iako se prava prema radnicima ne poštuju ova firma ima povećan obim posla.

"Posla ima, obim je povećan ali nedostaje radne snage. Radnici nisu zadovolji platama niti uslovima u kojima rade i rado odlaze u susjedne kompanije koje su u našoj neposrednoj blizini ali i van naše zemlje. Naš direktor ništa ne može sam uraditi kada su ovi problemi u pitanju. Tražili smo više puta pomoć od Vlade ali ona se oglušila na naše zahtjeve. Iako imamo povećan obim posla i mogli bi da doprinosimo našoj zemlji mi polako propadamo jer oni koji bi trebali da nam pomognu očito imaju neke druge interese", kazao je Haskić.

Direktor poduzeća, Adis Ikanović nedavno je kazao da je cjelokupan problem nastao zbog povlačenja Amerikanaca iz Afganistana, odnosno činjenice da veliku narudžbu nisu mogli isporučiti u ovu bliskoistočnu zemlju. Firma je tada zapala u probleme ali je tvrdio da dugovanja nisu toliko velika, odnosno da radnicima samo 14 dana kasni jedna plata.

Podsjećamo, BNT-TMiH u većinskom je vlasništvu Federacije BiH. Riječ o kompaniji iz oblasti namjenske - vojne industrije koja je najpoznatija po tome što je proizvela prvi domaći komad teške artiljerije tzv. samohodnu haubicu kao i bh. pušku kalibra 7,62 mm.

Ovaj prijeratni gigant iz Novog Travnika, nakon agresije na BiH bio je u brojnim problemima. Radnici koji su ostali raditi u kompaniji, početkom 2000-ih godina našli su se u poprilično nezavidnoj situaciji.

Plate, kao i ostale vrste prihoda, kasnile su, nisu isplaćivane ili je isplaćivan samo dio, a dešavalo se i da se radnici pošalju na čekanje, jer posla u nekoliko navrata nije bilo. Ova sitaucija traje i dalje, da li će se išta riješiti ostaje da se vidi.

Portal Žurnal. Info pisao je kako je prošlo više od 15 godina otkad su sudovi u SBK presudili u korist bivših radnika BNT-TMiH, kojima je firma morala isplatiti sve neisplaćene plate i doprinose, uz zateznu kamatu.

Ipak, dio radnika do danas je naplatio samo dio potraživanja. Kako sredstva nisu mogli naplatiti od firme, pravni zastupnici radnika još uvijek pred sudovima pokušavaju dokazati da je Vlada FBiH solidarno odgovorna za obaveze BNT-TMiH. Iz Vlade FBiH to ne prihvataju.

Nažalost, ovo nije jedini primjer kako se uništava jedna od najprofitabilnijih industrija u BiH.

I.R.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti