Očekivane kontrole

Prava radnika i briga o okolini uslovi za saradnju sa Njemačkom

04.01.2023. 08:48 / Izvor: Glas Srpske
Finansijske kontrole

Preduzeća iz Republike Srpske koja sarađuju sa kompanijama iz Njemačke očekuju kontrole o pitanju poštovanja prava zaposlenih, ali i zaštite životne sredine.

Preduzeća iz Republike Srpske koja sarađuju sa kompanijama iz Njemačke očekuju kontrole o pitanju poštovanja prava zaposlenih, ali i zaštite životne sredine, a oni koji se ogluše o te zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza na to važno evropsko tržište. 

Naime, 1. januara ove godine u Njemačkoj je na snagu stupio novi zakon o dubinskoj analizi lanca snabdijevanja koji obavezuje kompanije da primijene odgovarajuće propise kako bi poslovnim aktivnostima izbjegli negativne uticaje na ljudske resurse i životnu sredinu.

Zbog navedenog zakona njemačke kompanije će sada imati obavezu da kontrolišu svoje dobavljače iz Evrope i drugih zemalja svijeta, a oni koji ne budu poštovali ili ispunjavali zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza za tamošnje tržište, koje je izuzetno važno za kompanije iz Republike Srpske.

Šta to konkretno znači u praksi i šta će Nijemci tražiti od domaćih partnera, predsjednik Privredne komore RS Pero Đorić kaže da još ne zna, ali vjeruje da zahtjevi neće predstavljati problem firmama iz Republike Srpske.

"Mnoge svjetske korporacije veliku pažnju posvećuju ljudskim resursima i zaštiti životne sredine i mnoga naša preduzeća rade s njima. Godišnje moraju ispunjavati upitnike u kojima su pojedini segmenti vezani za navedene dvije oblasti, odnosno naša preduzeća se obavezuju da će poštovati sva prava zaposlenih i voditi računa o zaštiti životne sredine. Uređenjem zakona sada će te stvari vjerovatno biti rigoroznije i obavezujuće, jer je do sada to bio informativno", kazao je Ćorić za “Glas”.

Preduzeće “Metalac MBM” iz Dervente oko 15 odsto svoje proizvodnje izvozi kupcu iz Njemačke, a ta firma za sada im nije predočila nikakve nove zahtjeve.

"U Njemačkoj imamo ozbiljnog kupca sa kojim radimo već osam godina, ali moram priznati da ne znam ništa o novom zakonu u toj zemlji i zahtjevima koje moramo ispuniti. Šta god budu od nas tražili, nastojaćemo se prilagoditi jer nam je stalo do izvoza u tu zemlju", kaže vlasnik pomenutog preduzeća Slobodan Golub.

On dodaje da u “Metalcu MBM” i sada poštuju sva prava radnika, a posjeduju u standard 14001 koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

"Po tom standardu poslujemo već četiri godine i smatram da su nam ta vrata već otvorena. Veliku pažnju pridajemo zaštiti na radu, međuljudskim odnosima u kompaniji, te nemamo nikakvih problema o tom pitanju", rekao je Golub za “Glas Srpske”.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić kaže da navedena pravila nisu nikakva novina za njega.

"Njemačke kompanije sa kojima radimo već deset godina nas kontrolišu i prate. Njihovi zahtjevi se svode na poštovanje zakona u BiH, odnosno da li zapošljavamo maloljetnike, da li primjenjujemo zaštitu na radu, da li poštujemo zakon o platama, prekovremeni rad i slično. Svake godine ispunjavamo upitnik, a oni potom dolaze u nenajavljene kontrole i provjeravaju da li je tačno ono što smo napisali. Šta će zakon promijeniti, ne znam, ali mi po tom principu radimo od 2013. godine i nemamo nikakvih problema", kazao je Bubić.

Plate

Slobodan Golub kaže da poseban značaj pridaju konstantnom rastu plata.

"U novembru smo radnicima isplatili za skoro 300 KM veće prosječne plate nego što je republički prosjek. Imamo urednu i stabilnu firmu, zagovaramo i priču u vezi sa solarnim panelima i energijom, a u februaru nam stiže još jedan robot za zavarivanje, četvrti po redu", kazao je Golub.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti