Dobili po 7.150 maraka

Sedam stanovnika Prozor-Rame pokreće mali biznis

19.01.2023. 10:01 / Izvor: Fena
Rama

Foto: Ramski vjesnik

Odabrani korisnici grant sredstava i mentorske podrške u sklopu projekta "LiNK4StartUps" potpisali su u srijedu ugovore s udruženjem "LiNK" iz Mostara i načelnikom Općine Prozor-Rama Jozom Ivančevićem.

Odabrani korisnici grant sredstava i mentorske podrške u sklopu projekta "LiNK4StartUps" potpisali su u srijedu ugovore s udruženjem "LiNK" iz Mostara i načelnikom Općine Prozor-Rama Jozom Ivančevićem.

Stručno povjerenstvo ranije je izvršilo procjenu najboljih biznis ideja i planova za pokretanje biznisa, a korisnici su Tefika Hero Hadžić, Mateo Dolić, Jure Topić, Marijana Vidović, Adis Šabić, Mario Ivančević i Slavko Nović, priopćeno je iz Općine Prozor-Rama.

Korisnici su podržani kroz grant sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 maraka za nabavku osnovnih sredstava za rad i repromaterijal, savjetodavna i stručna podrška, podrška pri vođenju biznisa i sufinanciranje troškova doprinosa za korisnike.

Općina je odlučila jednako podijeliti cjelokupni fond na svih sedam korisnika i njihove biznise. Odabrani mali biznisi su uređenje interijera, farma koka, uzgoj koza, usluge čišćenja, zrionica sira, krovopokrivanje i drugi građevinski radovi, te autolimarija. Svaki poduzetnik će tako dobiti po 7.150 maraka.

Šef općinske Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Josip Juričić kazao je kako je sedam poslovnih planova ocijenjeno prihvatljivima.

"U rujnu smo potpisali ugovor o partnerstvu s udruženjem LiNK i taj je ugovor rezultirao obukama potencijalnih kandidata koji su se javili na javni poziv. Nakon toga uslijedila je izrada vlastitih poslovnih planova. Sedam planova je ocijenjeno prihvatljivima i danas je završni čin projekta 'Pokreni svoj posao' ", kazao je Juričić.

Predsjednik udruženja LiNK Tomo Majić istaknuo je kako mu je drago da se na ovaj način zajednički doprinosi ekonomskom razvoju ovih pojedinaca, ali sredine u kojoj oni žive.

"Nadam se da ovo nije prva i posljednja ovakva aktivnost. Već imamo par predviđenih aktivnosti, mislim da ćemo i za druge skupine stanovnika imati mogućnost sudjelovanja kroz projekte sa Švicarskom kroz 2023. godinu, naravno u suradnji s općinskom upravom. Drago mi je da smo došli u ovu fazu neposrednog rezultata nečega u što smo uložili. Sad je važno da vam se nakon potpisivanja ugovora nabavi oprema koju ste tražili kroz vaše poslovne planove", kazao je Majić.

U pripremi poslovnih planova posebnu ulogu imala je Agencija za lokalni razvoj općine Prozor-Rama.

Svi korisnici prethodno su prošli jednomjesečnu obuku "Pokreni svoj posao", a sredinom prosinca su predstavili svoje ideje tročlanoj komisiji. Predavanja u sklopu obuke vodila je licencirana trenerica uime Međunarodne organizacije rada za metodologiju započinjanja i unapređenja poslovanja Majda Mujanović Babović.

Obuke se provode kroz projekt "LINK4StartUps" u okviru "EU4BusinessRecovery - COVID-19 Investment Response" koji financiraju Europska unija, Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti