Razvoj regionalne saradnje

Dogovoren transport 400.000 tona uglja iz Luke Ploče do Srbije

24.01.2023. 12:36 / Izvor: RTRS
prevoz uglja

Na jučerašnjem sastanku razgovarano je i o usklađivanju svih elemenata budućeg sporazuma.

U Doboju je jučer održan sastanak članova uprava kompanija "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS), "Željeznica Federacije BiH", "Srbija kargo" i rukovodstva "Elektroprivrede Srbije" na kome je usaglašen nacrt budućeg sporazuma na prevozu 400.000 tona uglja tokom 2023. godine iz hrvatske Luke Ploče za Srbiju, kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Na jučerašnjem sastanku razgovarano je i o usklađivanju svih elemenata budućeg sporazuma, kao i dogovor na ispunjavanju neophodnih preduslova i obaveza budućih potpisnika za početak realizacije prevoza novih količina uglja iz Luke Ploče za "Elektroprivredu Srbije", saopšteno je iz ŽRS-a.

"Definisanje preduslova za početak realizacije prevoza novih 400.000 tona uglja u 2023. godini iz Luke Ploče /Hrvatska/ za Srbiju kroz Republiku Srpsku i FBiH, podrazumijeva precizno definisanje obaveza budućih potpisnika sporazuma, način otpreme i dinamiku prevoza", ističu iz ŽRS-a.

Budući sporazum i realizacija prevoza uglja iz Hrvatske za Srbiju kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH okarakterisan je kao još jedan od visoko prioritetanih ciljeva u okviru nastojanja za proširivanje i razvoj regionalne saradnje, sa namjerom aktivnog učešća željezničkih preduzeća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti