Digitalni nomadi

Hercegovina – neistražena destinacija koja ostavlja bez daha

02.02.2023. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Digitalni nomadi

Nešto više od tri mjeseca nakon završetka prvog pilot programa za digitalne nomade u BiH, još uvijek se zbrajaju dojmovi.

Nešto više od tri mjeseca nakon završetka prvog pilot programa za digitalne nomade u Bosni i Hercegovini, koji je organiziran kroz projekt RECOOPER sufinanciran sredstvima Europske unije i vlade SR Njemačke, još uvijek se zbrajaju dojmovi koje je na sudionike programa ostavio boravak u Hercegovini.

Pet digitalnih nomada iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Poljske i Nizozemske tijekom mjesec dana imalo je priliku upoznati Mostar i okolicu kroz sve segmente turističkog, društvenog, rekreativnog i umjetničkog života. Koristili su usluge 20 turističkih operatera koji su u periodu, koji je prethodio programu, kroz projekt RECOOPER jačali kapacitete u različitim sferama poslovanja s posebnim naglaskom na prilagodbu usluga potrebama digitalnih nomada. Da je na njih ovaj program ostavio snažan dojam govori i činjenica da i danas, tri mjeseca nakon što su napustili tlo Bosne i Hercegovini, sudionici programa kroz svoje kanale promoviraju ljepote i sadržaje Hercegovine, regije na jugu države.

Jedan od njih, Tim Marting, digitalni nomad podrijetlom iz Sjedinjenih Američkih Država s trenutnom adresom u Španjolskom, svoje je dojmove sažeo u tekstu za blog poduzeća Citizen Remote. Nakon mjesec dana provedenih u Mostaru, Tim je Hercegovinu smjestio na svoju listu najpoželjnijih lokacija u Europi ističući pristupačnost cijena, gastronomiju i avanturizam kao neke od najznačajnijih prednosti. Zanesenost kuhinjom i vinom Tim je pretočio u usporedbu s najslavnijim gastronomskim regijama svijeta, a opcije za outdoor aktivnosti entuzijastično predstavio svim ovisnicima o adrenalinu. Dotaknuo se Tim i zajednice ističući INTERA Tehnološki Park i IT poduzeća kao idealna mjesta za ostvarivanje kontakata, ali i korištenje njihovih resursa u svakodnevnom radu digitalnih nomada.

Svoj osvrt na boravak u Hercegovini vlastitim blogom dala je i Sanne Wesselman iz Nizozemske koja već godinama živi ovim stilom života u različitim dijelovima svijeta. Svoju definiciju Mostara je dala komentirajući ga kao prekrasan, maleni grad s predivnim povijesnim centrom, gostoljubivim ljudima te lakim pristupom prirodi i širokom spektru mogućnosti za outdoor aktivnosti. I ona se dotaknula pristupačnih cijena preporučujući ovu regiju svima onima koji su u potrazi za neistraženom destinacijom koja ostavlja bez daha zahvaljujući svojoj prirodi, povijesti i predivnim ljudima.

Informacije o svim ovim segmentima života u Bosni i Hercegovini, koje su iskusili digitalni nomadi, moguće je pronaći i na web platformi koja je razvijena kroz isti projekt, a čiji je cilj olakšati digitalnim nomadima upoznavanje stila života, turističke ponude, gastronomije, outdoor aktivnosti i drugih ponude ove regije.

Projekt RECOOPER zajednički implementiraju Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i INTERA Tehnološki Park. RECOOPER je dio šireg projekta EU4BusinessRecovery, kroz koji Europska unija pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Projekat EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (700 tisuća eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti