Rade za italijanske klijente

Tešanjska firma dnevno proizvode do 30.000 pari čarapa

11.02.2023. 08:28 / Izvor: Akta.ba
conita

Iako u posljednje vrijeme nastoje da svoj asortiman prošire i na druge odjevne predmete, s ponosom ističu da dnevno proizvedu i do 30.000 pari čarapa.

“U Evropi se sezonski mijenjaju čarape i imaju rok trajanja!“. Ovim riječima smo dočekani u Conita d.o.o. Tešanj, jednoj od kompanija iz sektora proizvodnje odjeće, tekstila, kože i obuće, podržanih putem EU4BusinessRecovery projekta, koji uz finansijsku podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke zajednički provode GIZ, MOR i UNDP. 

Ovo tešanjsko preduzeće je već više od dvadeset godina angažovano za potrebe inostranih klijenata, te je proizvodnja, odnosno konfekcija čarapa, u potpunosti usmjerena na izvoz. Iako u posljednje vrijeme nastoje da svoj asortiman prošire i na druge odjevne predmete, s ponosom ističu da dnevno proizvedu i do 30.000 pari čarapa. 

conita

 

"Nakon osnivanja preduzeća, radili smo samo za jednog italijanskog klijenta. U međuvremenu smo proširili saradnju i trenutno sarađujemo sa još jednim klijentom iz Italije, koji je vodeći proizvođač odjevnih artikala u Evropi. Podrška koju smo dobili kroz EU4BusinessRecovery projekat je za nas u Coniti od posebnog značaja, jer je naša kompanija prvi put od svog osnivanja, a za vrijeme pandemije, poslovala s minusom. Skoro čitavu godinu nismo imali nikakvih prihoda, a radnike smo redovno isplaćivali kako bismo ih zadržali. Za razliku od mnogih kompanija sa našeg područja koje su u tom periodu morale zatvoriti svoje pogone, mi smo uspjeli da ponovo „stanemo na noge“ i uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH unaprijedimo svoj poslovni proces i stabilizujemo proizvodnju", ističe Nešad Škapurević, vlasnik i direktor preduzeća. 

Conita Tešanj je u okviru EU4BusinessRecovery projekta dobila integrisani paket pomoći, koji se sastoji od bespovratne novčane pomoći, stručne podrške kroz finansiranje savjetodavnih usluga i investicija, specijalizovane podrške za sprovođenje mjera u oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, te razvoja plana unapređenja preduzeća prema metodologiji MOR-a.

"Posebno smo zahvalni jer smo putem ovog projekta izvršili i nabavku mašine za peglanje čarapa, čime smo ubrzali proces rada, zamijenili dva radna mjesta, te napravili uštede. Osim toga, nabavkom ove mašine mi uvodimo i novi sistem rada u proizvodnji te ukidamo treću smjenu rada, koja je najteža za rad, s obzirom da se radi noću, te na taj način poboljšavamo uslove za naše radnike i značajno unapređujemo poslovni proces u Coniti. Dodatno radimo i na smanjenju broja radnih subota, kako bi naši uposlenici imali više slobodnog vremena", ponosno ističe Škapurević.

conita

 

Kroz razgovor, direktor dodaje da je Conita odlučila investirati u nabavku još jedne mašine, a sve u cilju unaprijeđenja poslovnog procesa u svom "carstvu čarapa". Iako se suočavaju sa stalnim odlaskom radnika u inostranstvo, te nedovoljno osposobljenim i obučenim brojem tekstilaca koji se godišnje pojave na tržištu, ističu da su zahvaljujući pruženoj podršci EU i MOR-a uspjeli povećati broj radnih mjesta sa 81 na 106, te svakako planiraju povećanje kapaciteta i u ovoj godini. 

"Nabavkom novih mašina, dobili smo mogućnost da odgovorimo i na potrebe novog klijenta, koji traži da budemo angažovani i na pripremi novog dizajna čarapa, ali i da dnevnu proizvodnju čarapa povećamo i do 50.000 pari. S obzirom na potražnju i potrebe klijenta, odlučili smo da u 2023. godini pokrenemo investicijski projekat vrijedan oko milion eura, koji podrazumijeva gradnju poslovno – proizvodnog objekta veličine 3000 m2, čime bi osigurali preduslove za veću proizvodnju, ali i bolje radne uslove za sve zaposlene. Godišnja proizvodnja koja iznosi oko 6,5 miliona pari čarapa bi osiguranjem novog proizvodnog i skladišnog prostora, te opreme poput kotla za tehničku paru, kompresora i pegli, bila povećana na skoro 10 miliona godišnje! Nadamo se da će gradnja objekta početi u martu ili aprilu, te da ćemo već do kraja godine biti u novom objektu", ističe direktor Škapurević.

U Coniti dodaju da pored dnevne proizvodnje od 50.000 pari čarapa, imaju namjeru da na krovu novog objekta pokrenu proizvodnju električnu energije putem solarne elektrane od 450 MWh. Plan je da ona godišnje proizvede oko 320 MWh, što odgovara potrebama kako njihove kompanije, tako i potrebama klijenata koji su već iskazali interes za upotrebom čiste energije u proizvodnom procesu. 

Dobijanjem podrške putem EU4BusinessRecovery projekta, ova tešanjska kompanija je preuzela i obavezu implementacije programa MOR-a „Podrška razvoju konkurentnih i odgovornih preduzeća (SCORE)“ u svom proizvodnom procesu. Smatraju da se radi o vrlo korisnoj metodologijoj i ističu da su u Coniti već počeli sa realizacijom plana unapređenja preduzeća, čime žele povećati kapacitete i unaprijediti način poslovanja. 

Za kraj ističu da im je u interesu da zadrže trenutno zaposlene i taj broj povećaju u predstojećem periodu, jer 70% njihovog proizvodnog procesa je manuelno. Radnik je taj koji je u centru njihove pažnje i nikakav robot ne može zamijeniti kapacitete koji su im potrebni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti