Pomoć domaćim vlastima

Frontex dolazi u BiH da pomogne u vezi sa migrantima

22.02.2023. 12:04 / Izvor: Nezavisne novine
Frontex

BiH će sa Frontexom, graničnom službom EU, zaključiti sporazum koji će toj organizaciji omogućiti da na teritoriji BiH pomogne u rješavanju problema migrantske krize.

BiH će sa Frontexom, graničnom službom EU, zaključiti sporazum koji će toj organizaciji omogućiti da na teritoriji BiH pomogne u rješavanju problema migrantske krize, koji mjesecima opterećuje odnose unutar EU.

Naime, više članica EU se žali da preko zapadnog Balkana veliki broj ilegalnih migranata s teritorije sjeverne Afrike ili Bliskog istoka ulazi na prostor EU, a mnogi u EU smatraju da BiH ne čini dovoljno da se taj problem riješi na njenoj teritoriji.

EU sada želi da BiH zaključi sporazum s Frontexom kako bi ta služba pomogla domaćim vlastima u BiH kako da se olakša povratak migranata u zemlje porijekla koji nemaju pravo na azil, i da se spriječi njihov ulazak na teritoriju Hrvatske. Ovo pitanje postaje posebno osjetljivo nakon što je Hrvatska postala članica Šengena, jer to znači da između Hrvatske i Slovenije više ne postoje redovne granične kontrole, pa je pitanje granica Hrvatske sa zemljama zapadnog Balkana posebno važno.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da se sporazum sa Frontexom zaključuje s ciljem uspostavljanja pravnog okvira za operativne aktivnosti koje ta agencija sprovodi na teritoriji BiH.

"Takođe na ovaj način će se efikasnije koordinisati operativnom saradnjom između država članica EU i BiH. Sporazum uređuje sva pitanja potrebna za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga Evropske granične i obalne straže u BiH, u kojoj članovi timova mogu imati izvršna ovlaštenja", kažu oni.

To znači da će nakon stupanja sporazuma na snagu Frontex moći na teritoriji BiH obavljati policijske poslove koji su vezani za pitanja u okviru njene nadležnosti, što se odnosi na probleme migracija.

Sporazum obuhvata prava Frontexa da djeluje u BiH, koristi svoje naoružanje u slučaju samoodbrane i da uspostavlja regionalne kancelarije.

U sporazumu se posebno ističe potreba da članovi tima moraju da poštuju sve evropske konvencije o pravima migranata kada budu stupili na dužnost.

Jedna od odredaba sporazuma je i posebna pažnja da se spriječi zloupotreba sredstava koja EU pruža BiH, te se spominje da se u tom slučaju mogu angažovati Kancelarija evropskog javnog tužioca ili Kancelarija za suzbijanje korupcije EU.

"Ako se takvi navodi odnose na sredstva EU isplaćena u vezi s ovim sporazumom, BiH pruža svu potrebnu pomoć u vezi s istražnim aktivnostima na svojoj teritoriji, uključujući pomoć kod održavanja razgovora te provjera i inspekcija na licu mjesta, uključujući i pristup informacionim sistemima te bazama podataka u BiH, te pomaže kod pristupa bilo kojoj informaciji vezano za tehničko i finansijsko upravljanje stavkama koje djelimično ili u cijelosti finansira EU", navodi se.

U Evropskoj komisiji potvrđuju da EU trenutno pregovara sa BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom.

"Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migratornim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rješava prekogranični kriminal kroz cijelu njihovu teritoriju. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi", naglasili su oni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti