Za potrebe turnira "Srpska open"

Prijava zbog neprovođenja tendera za izgradnju teniskih terena u Banjaluci

03.03.2023. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Transparency International

Transparency International u BiH uputio je prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja provođenja tendera za izgradnju teniskih terena u Banjaluci.

Transparency International u BiH uputio je prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja provođenja tendera za izgradnju teniskih terena u Banjaluci, koji se grade za potrebe turnira "Srpska open“. Sredstva za izgradnju ovog kompleksa koja, po informacijama iz medija, iznose preko 20 miliona KM obezbijedili su Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske, ali se izbjeglo raspisivanje tendera tako što je novac prebačen u vidu granta Teniskom savezu RS. 

Tako je Teniski savez bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50%. U ovom slučaju gotovo sva sredstva izdvojena za ovaj projekat su javna, a član 7. Zakona propisuje da se on primjenjuje i za ugovore koje ugovorni organ direktno subvencioniše sa više od 50%, ako ti ugovori uključuju radove na objektima namijenjenim za sport.  

S obzirom na to da je Grad Banjaluka izdvojio većinu sredstava, bio je dužan da obezbijedi poštovanje odredbi ovog zakona u slučajevima kada subvencionisani ugovor dodjeljuje neko drugo fizičko ili pravno lice. Po mišljenju TI BiH,  Grad Banja Luka je putem Teniskog saveza Republike Srpske pokušao da zaobiđe direktnu primjenu Zakona ispuštajući iz vida da je ovdje riječ o subvencionisanim ugovorima.

Da se Zakon morao primijeniti potvrđuje i nedavno objavljeno mišljenje Agencije za javne nabavke BiH. 

-Član 7. Zakona definiše subvencionirane ugovore na način da u stavu (1) navodi da se odredbe ovog zakona primjenjuju i za ugovore koje ugovorni organ direktno subvencionira sa više od 50% ako: a) ti ugovori uključuju radove u smislu Aneksa I. ovog zakona b) ti ugovori uključuju radove na bolnicama, objektima namijenjenim za sport, rekreaciju i odmor, školskim i univerzitetskim zgradama i zgradama koje se koriste u administrativne svrhe. Kada govorimo o radovima i uslugama koje su vezane za navedene radove tekst odredbe člana 7. Zakona je sasvim jasan i očito je da se Zakon primjenjuje samo u slučaju da ugovorni organ navedene nabavke subvencionira sa više od 50%, navodi se u mišljenju Agencije. 

S obzirom na to da se ovaj posao finansira gotovo u cijelom iznosu javnim sredstvima evidentno je da se morao primjenjivati Zakon pa je TI BiH tražio od Agencije za javne nabavke da provede monitoring ovog postupka, zatraži izjašnjenje odgovornih, a u slučaju da se utvrdi kršenje zakona Agencija ima nadležnost da pokrene prekršajni postupak ili uputi prijave nadležnim tužilaštvima. 

TI BIH smatra da se radi o praksi koja je vrlo opasna jer bi u slučaju da ova praksa postane pravilo i drugi ugovorni organi preko raznih udruženja i fondacija na ovaj način mogli zaobilaziti primjenu Zakona o javnim nabavkama.

Svakako treba podsjetiti da u slučaju nabavke koja se mora provesti hitno, postoje zakonske mogućnosti za dodjelu ugovora po ubrzanim procedurama.  

Predsjednik Teniskog saveza RS prijavljen zbog sukoba interesa 

Zbog istog slučaja Transparency International u BiH uputio je i prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Teniskog saveza Republike Srpske Draška Milinovića koji je ujedno i direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH što se po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smatra izvršnom funkcijom. 

TI BIH podsjeća da je nosiocima izvršnih funkcija na BiH nivou po ovom zakonu izričito zabranjeno da obavljaju dužnost ovlaštenih lica u fondacijama i udruženjima koja se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM godišnje, odnosno u iznosu većem od 50.000 KM godišnje u fondacijama i udruženjima iz oblasti kulture i sporta.  

S obzirom na to da je Teniski savez Republike Srpske za ovaj projekat dobio milionska sredstva iz entitetskog i budžeta Grada Banjaluka evidentno je da se predsjednik ovog saveza Draško Milinović nalazi u sukobu interesa.  

Pored njega kao član upravnog odbora na internet stranici Teniskog saveza RS navodi se i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, a TI BIH podsjeća da Zakon o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske zabranjuje izabranim zvaničnicima da budu članovi organa udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM. 

TI BIH smatra da je izuzetno loša praksa da politika kontroliše sportska udruženja i saveze koji se finansiraju javnim novcem posebno kada se u njih imenuju javni funkcioneri kojima su zakonom zabranjene situacije u kojma svoje funkcije mogu koristiti za ostvarivanje ličnih interesa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti