Košarac - Poša

Mađarska spremna da investira u Bosnu i Hercegovinu

07.03.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
kosarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u Sarajevu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Poša, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u Sarajevu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Poša, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama. 

Sagovornici su ocijenili da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, te naglasili potrebu za povećanjem spoljnotrgovinske razmjene.

Ministar Košarac istakao je da je Mađarska među deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, te da je ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2022. godini bila za 209,83 miliona KM veća u odnosu na 2021. godinu.

"Na sastanku je istaknuto da je Mađarska prisutna kao investitor u zemljama u okruženju poput Srbije, Crne Gore i Albanije, te da postoji puna spremnost i otvorenost za investicije i u BiH, posebno u sektoru energetike, poljoprivrede i turizma", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Košarac je ukazao na važnost nastavka saradnje sa Mađarskom u energetskom sektoru, posebno kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Sagovornici su ocijenili da je u vremenu globalne energetske krize značajno obezbijediti što više gasnih interkonekcija, kako bi se povećala bezbijednost snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijedila dugoročna energetska stabilnost u BiH.

Sagovornici su ocijenili da je u narednom periodu potrebno dodatno jačati saradnju u sektoru poljoprivrede, pri čemu je istaknuto da Mađarska ima zapaženu i prepoznatljivu ulogu.

"U domaćoj javnosti prepoznate su pozitivne politike institucija Mađarske, što se primarno ogleda u dogovoru predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i mađarskog predsjednika Viktora Orbana o finansijskoj podršci Vlade Mađarske poljoprivrednicima i privrednicima u Republici Srpskoj. U prvoj fazi ovog projekta podrška je usmjerena na domaće poljoprivrednike za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata", naveo je Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o održavanju samita i stručnih konferencija u BiH, pri čemu je istaknuto da je Mađarska imala zapaženu ulogu u organizaciji privrednog sajma u Mostaru.

"Cijeneći opredjeljenje zvaničnih institucija Mađarske da na adekvatan način prate i podrže ovakve događaje, ohrabren sam spremnošću mađarske Vlade da, po uzoru na mostarski sajam, posmatra i organizaciju ovogodišnjeg Samita energetike u Trebinju", rekao je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o političkim odnosima u BiH i Evropskoj uniji. Ministar Košarac i ambasador Poša izrazili su podršku dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, stabilizaciji prilika i jačanju regionalne saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti