Sto godina Panevropske unije

BiH ima podršku Panevropske unije na svom evropskom putu (VIDEO)

11.03.2023. 08:09 / Izvor: Fena
konferencija

Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizirala je jučer u Sarajevu međunarodnu konferenciju "Sto godina Panevropske unije i Bosna i Hercegovina".

 Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizirala je jučer u Sarajevu međunarodnu konferenciju "Sto godina Panevropske unije i Bosna i Hercegovina".

Predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić napominje da je jučerašnji skup organiziran povodom stogodišnjice Međunarodne Panevropske unije, koju je nakon Prvog svjetskog rata pokrenuo grof Richard von Coudenhove Kalergi.

Podsjetio je da je u Bosni i Hercegovini Panevropsku uniju kao organizaciju pokrenuo njihov počasni predsjednik prof.dr. Franjo Topić još 1994. godine.

Ističe da Panevropske organizacije djeluju u 28 evropskih država. Značajan broj poslanika Evropskog parlamenta su također članovi Panevropske unije i djelujući u Evropskom parlamentu, promoviraju ideje koje zastupa Panevropska unija.

"BiH u ovom kontekstu ima podršku Panevropske unije na svom evropskom putu. Ono što je bitno je da smo u decembru prošle godine dobili kandidatski status i jedan panel na današnjoj konferenciji je posvećen pitanju kako od dobijanja kandidatskog statusa doći do otvaranja pregovora", naveo je Topčagić.

Po njegovim riječima, poznato je da je kandidatski status došao kao politička odluka Evropske unije, evropskih zvaničnika, posebno podstaknut događajima ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Razvojem situacije u tom dijelu Evrope i sama Evropska unija je zauzela jedan drugačiji stav, prisutno je drugačije promišljanje. Prvo je kandidatski status dodijeljen Ukrajini i Moldaviji, a kasnije i Bosni i Hercegovini", podsjetio je Topčagić.

Istaknuo je da fokus BiH mora da bude na ispunjavanju prioriteta koji su definirani kroz mišljenje Evropske komisije povodom naše aplikacije za članstvo u EU.

"Ti prioriteti vrijede i danas. Na osnovu njihovog ispunjenja će se donijeti odluka u određenom momentu o otvaranju pregovora", zaključio je Topčagić.

Počasni predsjednik Panevropske unije BiH pro.dr. Franjo Topić je ocijenio da je Panevropska unija u BiH važna kao jedan od finih mostova prema Evropi.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je izrazio zadovoljstvo što se može obratiti na konferenciji u povodu 100. godišnjice od osnivanja Panevropske unije.

"Da su njeni utemeljitelji prije 100 godina znali da će se dobar dio njihovih snova i vizije ostvariti, mislim da bi bili ponosni. Dosta toga se i jeste ostvarilo, 27 zemalja članica sa svoje strane je udružilo snage, predale su značajan dio nadležnosti radi nekog većeg dobra. Međutim, istovremeno cijela ova ideja nije zaokružena dok i zapadni Balkan ne postane dijelom Evropske unije", istaknuo je Sattler. 

Kaže da je zadaća koju ima kao specijalni predstavnik EU, da osigura da BiH ostvaruje napredak na evropskom putu.

Po njegovim riječima, napredak jeste ostvaren prošle godine dodjelom kandidatskog statusa. Međutim, sada je na političarima da "zasuču rukave" i urade ono što je potrebno.

"Ovo nije izborna godina i vjerujem da bi se to moglo iskoristiti za ostvarivanje napretka. Jasne su zadaće. Potrebno je u parlamentarnu proceduru uputiti određene propise iz oblasti vladavine prava, zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa i još par stvari koje bi trebale ići u parlamentarnu proceduru i, nadam se, do ljeta kompletirati kako bi imali prve rezultate", naveo je ambasador Sattler.

Dodao je da su građani umorni od čekanja, te da se dugo čekalo na kandidatski status.

"Vjerujem da ne žele da čekaju još dodatnih 10 godina da se dođe do otvaranja pregovora", kazao je Sattler.

Pozvao je sve izabrane dužnosnike, one koje su građani birali, da ispune očekivanja tih građana u smislu budućeg članstva u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti