Ključni pokretač

Zeleni hidrogen je budućnost zelene ekonomije i razvojna šansa za bh. privredu

15.03.2023. 13:20 / Izvor: Akta.ba
zeleni hidrogen

Zemlje Evropske unije, uključujući i našu zemlju, sve se više okreću ekonomiji hidrogena u želji da se što prije približe budućnosti bez karbona.

Zemlje Evropske unije, uključujući i našu zemlju, sve se više okreću ekonomiji hidrogena u želji da se što prije približe budućnosti bez karbona.

Glavna ideja ekonomije zelenog hidrogena je da ga se može proizvesti iz vode koristeći čiste obnovljive izvore energije i onda ga koristiti kao gorivo s ciljem očuvanja okoliša.

Evropska unija, zajedno sa ostatkom svijeta, definiše planove prema kojima bi do 2030. trebalo smanjiti emisije karbon dioksida za 55%, a do 2050. trebalo bi ih potpuno eliminisati.

Kao članica Energetske zajednice, BiH se opredijelila za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Iako se čini da je 2050. godina daleko, za postizanje tako ambicioznog cilja, imajući u vidu postojeće stanje i trendove emisija i ponora stakleničkih gasova, nužno je intenzivno raditi na mjerama od kojih su mnoge do sad trebale biti djelimično ili potpuno provedene uz uvođenje novih tehnologija i modela biznisa u oblastima proizvodnje i korištenja energije.

Upravo je ovo bila tema prve biznis konferencije pod nazivom "Zeleni hidrogen - razvojna šansa za bh. privredu" u okviru koje su učesnici iz svih sektora društva govorili o tome na koji način se koristi zeleni hidrogen, kakva je njegova uloga u obnovljivim izvorima energije, te koje su razvojne šanse za bh. privrednike.

Zeleni hidrogen važan je element mozaika Europskog zelenog plana, Strategije EU-a za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, te Strategije za hidrogen Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly kazao je da je jako sretan što se u BiH prepoznaje značaj korištenja zelenog hidrogena te se nada da će znanja i prakse Ujedinjenog Kraljevstva pomoći u realizaciji zadatih ciljeva.

“Zeleni hidrogen nije nov samo u BiH on je novi i u mnogim drugim zemljama. Drago mi je što se na ovaj način potiče ova tema koja je od velikog značaja. Čista, zelena enregija je naš cilj i Velika Britanija će na sve načine pomoći BiH u ovom procesu. Želim da vidim ubrzanu dekarbonizaciji da svi budemo neovisni. Hidrogen može doprinjeti otvaranju novih radnih mjesta, energetskoj nezavisnosti i doprinjeti samo dobrom i pozitivnonom okruženju. Nadam se da će svi sektori prepozanti potencijal koji nude zeleni hidrogen”, kazao je Reilly.

Zeleni hidrogen je Ujedinjenom Kraljevstvu pomogao razvoju nove strategije u kojoj upravo on glavni pokretač razvoja.

Reilly je kazao da je ova decenije, decenija hidrogena, “On nije gorivo budućnosti već sadašnjosti.”

U organizaciji konsultantske kuće nLogic Advisory Sarajevo, a u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini realizuje se ova biznis konferencija.

Nihad Harbaš direktor kompanije nLogic Advisory za Akta.ba je kazao da razvijene zemlje uveliko primjenjuju tehnologije kada je zeleni hidrogen u pitanju, što je dobra šansa da BiH proširi svoje poslovanje u privredi i velikim javnim preduzećima.

“BiH kao država i njeni nosioci vlasti trebaju nacrtati mapu puta, strategiju korištenja i pozicionirati domaću privredu na jedno mjesto koje će dati razvojnu šansu. Zeleni hidrogen je zeleni oblik energije i prihvatljiv je za okolinu i za izvore finansiranja koji postoje”, kazao je Harbaš.

Podsjetio je da je hidrogen zapravo nosioc energije i on može biti zeleni ako dolazi iz obnovljvih izvora, može biti plavi ako je iz prirodnog gasa ali i sivi ako dolazi iz fosilnih goriva.

Kazao je da Bosna i Hercegovina kroz svoje potencijale i znanja koje posjeduje može iskoristiti iskustva iz svijeta i ista prenjeti kod nas. "Hidrogen je top tema u Evropi i bit će sigurno narednih 10 do 20 godina, što trebamo iskoristiti", kaže.

Admir Softić ispred ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kazao je da je ova konferncija prvi korak ka ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela kada je riječ o nultoj stopi karbonske ovisnosti do 2050 godine.

“U procesu smo izrade Integrisanog i energetskog klimatskog plana BiH u okviru kojeg smo uvidjeli probleme kod dekarbonizacije određenih sektora. Najviše se oni odnose na sektor transporta i privrede odnosno povećanju obnovljivih izvora energije u industriji što se prepoznalo kao alat za dekarbonizaciju hidrogena. Ministarstvo u budućnosti planira uključiti međunaredne eksperte i prakse za izradu strategije BiH, sredstava su već obezbijeđena. Šansu za korištenje hidrogena vidimo i u razvojnim interkonekcijama, gdje smo već sad u pregovorima sa gasnim kompanijama da se budućim gasovodima omoguće i transport hidrogena”, kazao je Softić.

PRILIKA ZA RAZVOJ CIJELOG DRUŠTVA

Almin Mališević, direktor Sektora za industriju u Privrednoj komori FBiH je kazao da Komora podržava i aktivno kroz svoje asocijacije rade na obavezama koje je BiH preuzela na polju dekarbonizacije i zelene energije.

“Privredni sektor kao najveći potrošać je shvatio da su ove obaveze nešto čemu konstantno moramo težiti. Nedavno smo osnovali i udruženje sa ciljem energetskih ušteda što je dobar mehanizam i alat koji će doprinjeti smanjenju emisija CO2. Hidrogen kao gorivo i energija je bio nepravedno zapostavljen ali čini mi se da je došlo vrijeme da se zahvaljujući obnovljim izvorima dolazi do veće proizvodnje njega. Zeleni hidrogen će biti gorivo koje će imati veliki značaj u narednom periodu”, kazao je Mališević.

Učesnici konferencije su se složili da je zeleni hidrogen definitivno razvojna šansa za bh. privrednike. Razvojem i korištenjem njega razvijaju se svi sektori i segmeti društva i traba mu dati veću šansu.

U praksi to znači da postepeno trebamo prestati sa izgaranjem fosilnih goriva i okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

Okretanjem obnovljivim izvorima energije proizvodi se električna energija, koja ne samo da ne stvara štetne emisije nego je i jeftinija od električne energije proizvedene izgaranjem fosilnih goriva. Zbog spomenutih razloga u toku je velika tranzicija prema čišćim, zelenim izvorima.

Uvođenje zelenog hidrogena doprinijeće “ozelenjavanu” svih sektora u kojima se koristi energija – u zgradama, u industriji i u saobraćaju. U saobraćaju bi fosilna goriva, dizel i benzin, trebalo zamijeniti električnom energijom i biogorivima, uključujući zeleni hidrogen. Korištenje hidrogena, bilo izgaranjem bilo elektrohemijskom transformacijom, ne stvara nikakve štetne plinove, jedini nusproizvod je voda, odnosno vodena para, pojasnili su stručnjaci. Mnoge zemlje već najavljuju zabranu prodaje vozila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, što otvara vrata električnim vozilima, kako onima s baterijama tako i onima na hidrogen.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti