Nezakonito gospodarenje šumama

Općina Prozor-Rama traži zaštitu šume na svom području

18.03.2023. 08:35 / Izvor: Fena
Šuma

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH upozorilo je na nezakonito gospodarenje šumama u Općini Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH upozorilo je na nezakonito gospodarenje šumama u Općini Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanskoj županiji te je pozvalo na usvajanje županijskog i federalnog zakona o šumama.

Općina Prozor – Rama je 7. ožujka od Javnog poduzeća Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove gospodarenja u šumama u takozvanim šumsko gospodarskim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.

Iz Resursnog Aarhus centar u BiH priopćeno je kako je najavljena sječa nelegalna zbog nepostojanja zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta.

Stoga se načelnik Općine Prozor-Rama obratio Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovime s dopisom da se poduzmu mjere zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe.

Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužiteljstava i informiranje medija o ovoj problematici.

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, navodi Resursni Aarhus centar u BiH, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal. Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti.

Ilegalnu sječe i koruptivne radnje u oblasti šumarstva na području Općine Prozor-Rama, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine moguće je spriječiti, a jedan od načina je usvajanje Zakona o šumama FBiH, odnosno županijskog zakona o šumama, navodi se u priopćenju.

Projekt "ZAŠTITIMO NAŠE ŠUME!" provodi Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti