FBIH nije potvrdila učešće

Konferencija posvećena inicijativi "Otvoreni Balkan" sutra u Banjoj Luci

04.04.2023. 08:17 / Izvor: BHRT
otvoreni balkan

U Banjaluci će sutra biti održana konferencija "Otvoreni Balkan", na kojoj bi trebalo da se okupe članice te inicijative iz domena privrede i politike.

U Banjaluci će sutra biti održana konferencija "Otvoreni Balkan", na kojoj bi trebalo da se okupe članice te inicijative iz domena privrede i politike.

Konferenciju organizuje Udruženje mladih ekonomista Republike Srpske, pod pokroviteljstvom entitetskog Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradanju. Očekuje se dolazak predstavnika iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, kao i iz Ujedinjenih nacija i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Niko od političara i privrednika iz Federacije Bosne i Hercegovine nije potvrdio učešće na konferenciji.

Kroz tri panel diskusije: 'Otvoreni Balkan - prilike i izazovi', 'Da li smo spremni za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala' i 'Globalne evropske i regionalne inicijative' biće predstavljena ideja 'Otvorenog Balkana' na predstojećoj konferenciji u Banjaluci. Inicijativa će, kako kažu organizatori, biti sagledana i sa političkog i sa ekonomskog aspekta.

"Definitivno smatram da je to benefit za čitavu zemlju i, sa mog aspekta, volio bih da se Bosna i Hercegovina uključi u ovu priču i da potpišemo kao jedna od članica 'Otvorenog Balkana' ", kaže potpredsjednik Udruženja mladih ekonomista RS Dušan Komljenović.

Da za sada nema dogovora u Bosni i Hercegovini, vezano za ovu inicijativu, potvrdio je nedavno ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Bio je izričit – nema razgovora o 'Otvorenom Balkanu' dok se ne završi ratifikacija Berlinskog procesa.

"Kada završimo ratifikaciju Berlinskog procesa, koji otvara jako puno prostora za ekonomsku saradnju sa svima na Balkanu, onda ćemo razmotriti i učestvovati o razgovorima o 'Otvorenom Balkanu', kako bismo definisali da li je to političko pitanje i ima političku ideologiju ili je to šansa za našu privredu", izjavio je Konaković (22.3.2023.)

Politički analitičar Enver Kazaz smatra da Konaković insistira na Berlinskom procesu jer je sastavni dio evropskih integracija. Razlog izostanka učesnika iz Federacije na predstojećoj konferenciji u Banjaluci vidi u različitoj ideološkoj interpretaciji inicijative 'Otvoreni Balkan' u Bosni i Hercegovini.

"Na jednoj strani su interpretacije da je to čista ekonomska, praktična inicijativa koja bi trebalo da omogući jednostavniju ekonomsku i drugu  komunikaciju među zemljama zapadnog Balkana. A na drugoj strani je tumačenje, čiji je zastupnik Željko Komšić, da je to strategija za stvaranje srpskog svijeta", smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Koristan nam je evropski put, ali nam je korisna i ideja 'Otvorenog Balkana'. U tom kontekstu treba posmatrati Balkan koji je mala ekonomija, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Vlade Simović.

"U Bosni i Hercegovini, kao i cijelom regionu, niz političkih konflikata i njihov radikalizam - upravo posljedica činjenice da imamo odsustvo ekonomske saradnje koja bi sigurno nivelisala i izmirila, u ogromnom dijelu, političke elite", navodi Simović.

Inicijativu 'Otvoreni Balkan' pokrenuli su 2019. godine premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Njen cilj je bolja regionalna saradnja, slobodan protok roba i ljudi između država članica, što su podržale i Evropske unija i Sjedinjene Američke Države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti