Tarifnih brojevi sirovina i materijala

VTKBiH: Do 20. aprila dostaviti prijedloge za suspenziju carinskih stopa

05.04.2023. 12:26 / Izvor: Akta.ba
VTK

VTKBiH poziva privredne subjekte da do 20. aprila ove godine dostave prijedloge tarifnih brojeva sirovina i materijala koje koriste u procesu vlastite proizvodnje

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Federacije BiH, od danas započinje proces prikupljanja prijedloga za dopune “Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2024“.

"Ukoliko za potrebe vlastite proizvodnje iz trećih zemalja (zemalja s kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume) kompanije uvoze određenu sirovinu (materijal koji ulazi u supstancu finalnog proizvoda) ili repromaterijal (osnovni materijal od kojeg se pravi proizvod), a da istovremeno u BiH ne postoji proizvodnja takve sirovine/materijala, onda je moguće da se na taj proizvod odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope", navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

VTKBiH poziva privredne subjekte da do 20. aprila ove godine dostave prijedloge tarifnih brojeva sirovina i materijala koje koriste u procesu vlastite proizvodnje, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Prijedlozi tarifnih brojeva, kako napominju, treba da se odnose na tarifne brojeve koji nisu već uvršteni na postojeću odluku.

"Molimo kompanije da ne dostavljaju prijedloge koji se tiču tarifnih oznaka koje su već obuhvaćene odlukom budući da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu već direktno kontakiralo kompanije koje su korisnice povlastica po osnovu tarifnih oznaka u postojećoj odluci", navode iz VTKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti