Privrednici iz RS predlažu ukidanje plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine

07.04.2023. 08:52 / Izvor: Mondo
PDV

Privrednici iz Republike Srpske pokrenuće inicijativu da bude ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) prilikom kupovine prve nekretnenine u BiH.

Privrednici iz Republike Srpske pokrenuće inicijativu da bude ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) prilikom kupovine prve nekretnenine u BiH.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore u Banjaluci potvrdio je da će ova inicijativa biti pokrenuta, a sa ciljem da se mladim ljudima omogući da lakše kupe prvu nekretninu i da im država na taj način poboljša uslove za život ovdje.

"Incijativa će biti jedna od tema, ali i zaključaka o kojima će se raspravljati na predstojećem ekonomskoj forumu na Jahorini. Ako hoćemo da zadržimo mlade ljude moramo im omogućiti da, kada kupe prvu nekretninu, da im se vrati PDV", pojasnio je Račić.

Podsjetio da slično rješenje ima Srbija koja vraća iznos PDV-a nakon kupovine i plaćanja prve nekretnine.

Račić je ranije ove nedjelje tokom Poslovne konferencije koju je organizovao APIF takođe govorio o ovoj temi.

"U Banjaluci je prije dvije godine za 100.000 KM moglo da se kupi 40 kvadrata stambenog prostora, a danas za 100.000 KM može da kupi samo 25 kvadrata. Ako omogućimo mladom čovjeku povrat PDV, olakšaćemo stanje, računajući da država pomaže subvenciju kamatne stope putem IRB".

Iz Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske krajem marta je najavljeno da će maksimalan iznos stambenih kredita biti povećan za 12 odsto, odnosno sa 150.000 KM na 170.000 KM.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj u trećem kvartalu 2022. godine bila je 2.685 KM. Krajem prošle godine, kvadrat stana u Banjaluci koštao je u prosjeku 3.620 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti