JEDINSTVENI PROIZVODI

Hercegovački bijeli luk osvaja Europu

10.04.2023. 13:36 / Izvor: Glas Srpske
bijeli luk

Mala hercegovačka općina Ljubinje donedavno je bila prepoznatljiva po duhanu, ali je primat preuzeo bijeli luk.

Mala hercegovačka općina Ljubinje donedavno je bila prepoznatljiva po duhanu, ali je primat preuzeo bijeli luk, a proizvodi iz tamošnje firme, koja se bavi preradom ovog povrća, već su osvojili švedsko i njemačko tržište.

Jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka sa hercegovačkih polja nastaju u pogonima firme "Farmavit", u kojoj napominju da u posljednje vrijeme pažnju posvećuju fermentiranom luku koji se koristi u farmaceutskoj industriji.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” šef pogona za preradu bijelog luka u ovom poduzeću Stefan Šalvarica, koji ističe da su marinade već našle svoje mjesto širom Europe.

"Proizvode izvozimo u Švedsku, Njemačku i Srbiju, a uskoro ćemo biti dostupni i na tržištu Crne Gore. Pokazali su se kao tražena roba koja lako nađe kupca", rekao je Šalvarica.

Prema njegovim riječima, na vlastitim plantažama imaju zavisno od godine i prinosa u prosjeku 20 tona, a još najmanje toliko otkupe od kooperanata širom Hercegovine.

Kada je riječ o fermentiranom bijelom luku, kaže da posjeduje više antioksidanata od svježeg.

"To je ostarjeli luk, koji je dobio crnu boju. Prilikom konzumacije ne oštećuje sluzokožu želuca i nema isparavanja neprijatnog mirisa, a ima značajna ljekovita svojstva. Odlučili smo da od našeg hercegovačkog svježeg luka napravimo tu varijantu i pokazalo se kao pun pogodak", objašnjava Šalvarica naglasivši da ova tehnologija potiče iz Kine i Japana.

Kako kaže, fermentirani bijeli luk, obogaćen ekstraktima ljekovitog bilja, je fenomen kada je u pitanju djelovanje na ljudsko zdravlje.

"Uzeli smo sve ljekovite biljke iz Hercegovine i naš bijeli luk i to smo iskoristili na najbolji mogući način. Za sada smo sa tim proizvodima zastupljeni na tržištu u Srpskoj i Srbiji, a uskoro ćemo biti dostupni i u FBiH", naglasio je Šalvarica dodavši da su im idući planovi da se sa svojim proizvodima probiju na rusko tržište.

Skoro 20 godina Budimir Kučinar iz Ljubinja proizvodi luk i na taj način popravlja kućni budžet. Za “Glas” kaže da mu puno znači što sada ne mora razmišljati gdje će plasirati svoj proizvod.

"Zadovoljan sam sa suradnjom, otkupom i cijenom. Ove godine otkupna cijena luka bila je 4,5 marke, kasnije i pet, čime sam zadovoljan. Ako imate količinu možete računati na korektnu zaradu. Poželjno bi bilo da imamo jedno navodnjavanje u finišu zavijanja luka, jer budu velike suše što smanjuje prinos", rekao je Kučinar.

Stefan Šalvarica kazao je da su se nedavno u Skoplju našli među 16 najuspješnijih kompanija sa zapadnog Balkana.

"Nagrađeni smo na regionalnom forumu privrednih komora. To je priznanje za naš trud i ono što smo uradili sa fermentiranim bijelim lukom i što smo iskoristili hercegovački biopotencijal i ljekovito bilje", rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti