Nakon deset godina bijeli luk donio nova radna mjesta u Ljubinju

22.09.2017. 10:59 / Izvor: SRNA
Nakon deset godina bijeli luk donio nova radna mjesta u Ljubinju

Hercegovački luk je među pet najkvalitetnijih u svijetu i za njim postoji velika potražnja na europskom tržištu.

U Ljubinju je jučer otvoren pogon za preradu bijelog luka, jedini te vrste na području BiH, čime je ova lokalna zajednica nakon 10 godina dobila nova radna mjesta.

Otvaranju pogona prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić koja je istakla opredijeljenost Vlade da pomoge realizaciju projekata koji će doprinijeti oživljavanju ove male, nerazvijene opštine.

"Nakon dugo godina vidimo jedno novo Ljubinje, opštinu koja se okrenula i prema svojim komšijama, a i prema Vladi Republike Srpske, što daje određene rezultate", rekla je Rešićeva i podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo otvaranje pogona.

Ona je najavila da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave od naredne godine uvesti posebnu subvenciju za izrazito nerazvijene opštine koje će sufinansirati, dodajući da ostaje da se razradi kako tehnički to da se uradi.

"Poseban osvrt bio bi na opštinu Ljubinju koja je u specifičnoj situaciji, jer prvi put nakon 20 godina vidimo da se projektno orijentišu i želju da se napravi iskorak", rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske ima i želju i volju da pomogne ovoj hercegovačkoj opštini koja u prethodnim godinama nije pokazivala volju za saradnju, te podsjetila da su resorno ministarstvo, grad Prijedor i neka nevladina udruženja u Ljubinju napravili dječije igralište.

Vlasnik firme "Farmavit", u okviru koje je napravljen pogon, Milan Pešut istakao je da će otvaranjem pogona za proizvodnju bijelog luka šansu za posao dobiti veći broj stanovnika Hercegovine koja ima izuzetne uslove za proizvodnju ove kulture.

"Bijeli luk, sa malo više truda, donosi najviše profita i ovaj narod ovdje može da organizuje da ova poljoprivredna kultura postane izvozni proizvod za šire tržište", kaže Pešut.

On je istakao da je cilj da se zaposli što više ljudi koji bi na svom imanju uzgajali proizvod od koga može da se živi, napominjići da je hercegovački luk poznat među pet najkvalitetnijih u svijetu i da je za njim velika potražnja na evropskom tržištu.

Pešut kaže da će godišnji kapacitet biti 1.000 tona sa tendencijom rasta proizvodnje.

"Hercegovina u ovom trenutku ne posjeduje toliku količinu luka. Javljaju se opštine iz Vojvodine, sa Kosova, iz drugih krajeva BiH koje su zainteresovane za proizvodnju", rekao je Pešut i dodao da će, za sada, biti desetak gotovih proizvoda koji će se plasirati na tržište.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić ocijenio je da je otvaranje pogona veoma značajno i istakao da je ovoj maloj opštini svako novo radno mjesto dobrodošlo, pogotovo što ima perspektivu da se proizvodnja razvija i da broj od petnaestak novozaposlenih bude povećan.

On je istakao da je Ljubinje nekada bilo poznato po uzgoju duvana, izražavajući nadu da će od sada biti i po bijelom luku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti