RS: Elektronskim putem do podataka o prebivalištu

20.09.2022. 12:31 / Izvor: SRNA
Online dokumenti

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač potpisali su sporazum o elektronskoj razmjeni podataka.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač potpisali su sporazum o elektronskoj razmjeni podataka čime će matične službe podatak o prebivalištu lica, umjesto u pisanoj formi i putem pošte pribavljati mnogo brže i jednostavnije.

"Ovim sporazumom biće unaprijeđena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i matičnih službi. Digitalizacija navedene usluge je od velikog značaja i za građane jer će ubrzati postupak upisa u matične knjige i omogućiti im da lakše i brže dođu do potrebnih dokumenata", rekla je Jujić.

Ona je istakla da je ovo nastavak uspješne saradnje sa MUP-om, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Podsjetila je da su dva ministarstva zajedničkim snagama uspostavili i elektronsku razmjenu podataka prilikom određivanja jedinstvenog matičnog broja novorođenoj djeci, te u postupku readmisije, zatim slanja obavještenja o promjeni prezimena supružnika po zaključenju braka, te obavještenja iz knjiga umrlih.

Ona je naglasila i da je zajedno realizovan i projekat "E-beba".

Planirane aktivnosti u vezi sa sporazumom o elektronskoj razmjeni podataka biće realizovane u okviru raspoloživih kadrovskih kapaciteta i bez dodatnih finansijskih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti