Bosanska Krupa

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler posjetio Zelene otoke

14.04.2023. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Johann Sattler

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetio je Zelene otoke u Bosanskoj Krupi.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH posjetio je jučer zajedno sa ambasadorom Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar Zelene otoke na rijeci Uni u Bosanskoj Krupi, koje kroz projekat EU4BusinessRecovery financira Evropska unija i Njemačka vlada.

Zajedno sa gradonačelnikom grada Bosanska Krupa Arminom Halitovićem, ambasador Sattler obišao je lokalitet na kojem se izvode radovi za izgradnju turističkog kampa, koji će obogatiti turističku ponudu Bosanske Krupe, a koja je kao destinacija u Bosni i Hercegovini ušla u proces TOP 100 priča o najboljim održivim destinacijama u svijetu. 

Tokom posjete razgovarano je o aktivnostima koje se provode u okviru projekta “Green Islands Tour” (Obilazak Zeleni otoci), te o podršci turističkim operaterima sa područja grada Bosanska Krupe, i planovima razvoja održivog turističkog sektora nakon okončanja projekta.

U okviru posjete organizovan je i sastanak ambasadora Sattlera, gradonačelnika Armina Halitovića i nekoliko korisnika ovog projekta koji su u razgovoru sa ambasadorom izrazili zahvalnost Europskoj uniji, Vladi Savezne Republike Njemačke, GIZ-u i Gradu Bosanska Krupa na konkretnoj podršci koju su dobili kroz opremu .

"Posebno smo zadovoljni što nam je projekat Green Islands Tour stvorio preduvjete da poboljšamo kvalitet svojih usluga, te što ćemo dobiti i zajedničku turističku platformu koja će objediniti turističku ponudu grada i stvoriti nama operaterima preduslov za održivo djelovanje u sektoru turizma", izjavio je ovom prilikom Anes Halkić, vlasnik Una-Discovery pro guides jednog od korisnika projekta.

Projekat „Green Islands Tour“, čija je ukupna vrijednost 550.000KM, zajedno implementiraju Grad Bosanska Krupa i Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća. U okviru projekta planirano je unapređenje i promocija Bosanske Krupe kao turističke destinacije, uspostava modela upravljanja destinacijom, kreiranje zajednička turističke ponude, jačanje kapaciteta turističkih operatera, dvojezična online marketinška platforma, kao i sistem monitoringa kvaliteta, što će omogućiti brži oporavak i rast turističkog sektora na ovom području.

Projekat „Green Islands Tour“ se implementirati u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta Evropske unije, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP, od januara 2021. do juna 2023. godine. Više informacija na linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti