Ove godine biće duplo veći

Duplim podsticajima mame velike investitore

06.06.2023. 10:32 / Izvor: Glas Srpske
poticaji

Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja od posebnog značaja koja je donesena početkom septembra prošle godine pretrpjela je određene izmjene.

Iznos podsticaja za direktna ulaganja u privredi ove godine biće duplo veći u odnosu na lani, a olabavljeni su i kriterijumi za dobijanje sredstva, sve sa ciljem, kažu stručnjaci, da se privuku veliki investitori koji će bili lokomotiva razvoja mikro i malih preduzeća u RS-u.

Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja od posebnog značaja koja je donesena početkom septembra prošle godine pretrpjela je određene izmjene prošli mjesec zahvaljujući kojima su unapređeni uslovi za dodjelu sredstava.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su iznosi podsticaja za ulaganja u materijalna sredstva povećani sa dosadašnjih "do 15 odsto" na novih "do 30 odsto" zbog značaja ove vrste investitora za tehnološki i razvoj obrazovanja te uopšte unapređenje konkurentnosti privrede.

"Odredba koja se odnosila na kriterijum - uticaj investicije na plate novozaposlenih radnika izmijenjena je na način da se plata radnika na nivou privrednog subjekta u svakoj godini njegovog rada sada ne mora planirati u iznosu koji je veći za najmanje 15 odsto u odnosu na prosječnu platu, već je dovoljno da je ona planirana minimalno u visini prosječne plate na nivou Republike. Na ovaj način olakšano je ispunjenje ovog kriterijuma za podnosioca prijave", rekli su u resornom ministarstvu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za "Glas Srpske" da je cilj dovođenje investicija koje će imati veću dodatnu vrijednost, veći stepen tehnologija na kojima će raditi kvalifikovanija radna snaga.

"Cilj je da značajnije budu podržani veliki investitori, baš kao u susjednoj Srbiji, da dobijemo kvalitetnije projekte, a ne isključivo one koje smo imali do sada i koji su počivali na niskoakumulativnim i manjim profitabilnim preduzećima. Da dobijemo investicije koje bi bile lokomotiva razvoja srednjih, mikro i malih i srednjih preduzeća u Srpskoj, jer će zasigurno biti dio lanca snabdijevanja tih privrednih subjekata", rekao je Ćorić.

On je istakao da se izmjenama žele osigurati i investicije koje će trebati više znanja, što bi kako kaže, trebalo natjerati i obrazovne institucije da takve firme i proizvodne procese prate sa kvalitetnom radnom snagom.

"Da iz srednjih škola i sa fakulteta izlazi kadar koji može pratiti te tehnologije, jer se podsticaji odnose na ulaganja u novu, savremenu opremu, i mašine", naglasio je Ćorić.

On je istakao da je oko 200 preduzeća lani na ime podsticaja za podizanje tehnološkog razvoja dobilo ukupno sedam miliona KM.

"Ove godine na raspolaganju će biti oko 14 miliona maraka, a iznos dobijenih sredstava po preduzeću zavisiće od broja prijavljenih investitora, od toga koliko je privrednih subjekata odlučilo da ulaže u nove tehnologije. Ovo vrijeme neizvjesnosti, inflacije, smanjenja narudžbi u pojedinim granama sigurno će uticati na to da taj broj ne bude na nivou onog koji se očekuje", istakao je Ćorić.

Komisija

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da je novom uredbom izmijenjen i sastav i način rada Komisije za dodjelu podsticaja.

"Komisija će biti imenovana pojedinačno za svaku podnesenu prijavu, sastojaće se od pet članova, čiji će sastav zavisiti od privredne djelatnosti i oblasti u koju će privredni subjekat ulagati, odnosno u kojoj se realizuje projekat", rekli su u resornom ministarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti