Pojedine vrste uništene

Kiša pobrala ljekovito bilje

08.06.2023. 07:50 / Izvor: Glas Srpske
Ljekovito bilje

Kiša koja konstantno pada znatno je odgodila branje ljekovitog bilja, a pojedine vrste su potpuno uništene.

Kiša koja konstantno pada znatno je odgodila branje ljekovitog bilja, a pojedine vrste su potpuno uništene, zbog čega prodavci kažu da je u posljednjih deset godina ovo jedna od najlošijih sezona te da će se to sigurno odraziti na cijene.

Sezona branja ljekovitog bilja počinje sa prvim vjesnikom proljeća, a nakon toga tokom čitavog ljeta traju berbe pa sve do početka jeseni. U septembru i oktobru berba se privodi kraju. Proces sušenja bilja traje od četiri dana do mjesec, u zavisnosti od toga koja biljka je u pitanju.

Nemanja Pelagić iz ljekovitog bilja "Pelagić" iz Banjaluke kaže da je zbog vremenskih nepogoda i padavina veoma teško doći do ljekovitog bilja.

"Ne možemo stići da oberemo bilje zbog kiše i prevelike vlage koja loše utiče na kvalitet", rekao je Pelagić.

Istakao je da se svim silama trude da poberu ono što je procvjetalo i što je dobrog kvaliteta.

"Ubrali smo neke vrste biljaka, poput trave ive kojoj ne smeta ovolika vlaga, ali ima i vrsta koje su definitivno propale i koje će biti vrlo teško naći. Samim tim pod znakom pitanja je i kolike će biti cijene nakon ove proljećne revizije", kazao je Pelagić.

Istu muku muče kako kaže i drugi proizvođači, sa kojima su u dobrim odnosima i sa kojima se redovno čuju.

"Prevelike padavine su izazvale katastrofu i nadamo se da će u narednom periodu doći ljepše vrijeme, jer samo sunce može poboljšati situaciju. U posljednjoj deceniji ovo je jedna od najlošijih godina", rekao je Pelagić.

Potražnja je, kako ističe, ista kao i lani, jer se ljudi okreću narodnoj medicini i kupuju čajeve u zavisnosti od zdravstvenih tegoba.

"Dosta ih sada traži i one biljke koje ne možemo da skupimo, ali rastu u ovom periodu", kazao je Pelagić.

Da se ništa ne može brati potvrdio je i vlasnik firme "Smrčak" iz Zvornika Miladin Mijatović.

"Neke listove smo pobrali, ali ako se vrijeme ne popravi biće problem", rekao je Mijatović.

Dodao je da je firma prije svega izvozno orijentisana.

Naše proizvode izvozimo u Švajcarku, Njemačku, Francusku, Švedsku, Dansku, Finsku, Holandiju, Španiju, Austriju i druge - rekao je Mijatović dodavši da trenutno prodaju zalihe te da se zbog krize u Evropi traži uglavnom jeftinija roba.

Pravila

U narodnoj medicini se ljekovite biljke koriste još od davnina, a kroz istoriju su dokazani mnogobrojni pozitivni učinci na zdravlje.

Upućeni kažu da prilikom korišćenja ljekovitog bilja treba poštovati neka opšta pravila. Jedno od njih je da nikada ne treba odjednom uzimati veće količine lekovitog bilja, jer tada može više da šteti nego da koristi. Osim toga pri prvom uzimanju određene biljke treba početi sa malom količinom da bi bila ispitana alergijska reakcija organizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti