Podrška učešću firmama i zadrugama na Sajmu u Berlinu

10.02.2017. 08:39 / Izvor: SRNA
Podrška učešću firmama i zadrugama na Sajmu u Berlinu

Cilj učešća je predstavljanje domaćih firmi i zadruga potencijalnim kupcima poljoprivrednih proizvoda.

U okviru podrške poljoprivrednoj proizvodnji u regiji Birač, Katolički servis za pomoć (CRS) omogućio je učešće šest firmi i zadruga sa ovog područja na sajmu "Frut logistika" koji se od 7. do 11. februara održava u Berlinu.

U saopštenju CRS-a se navodi da su u Berlin juče otputovali predstavnici preduzeća "Hana" iz Srebrenice, Regionalna savjetodavna služba Bratunac, "MB fruts" i "Agros DS" iz Bratunca, te "Smrčak" i "Galja" iz Zvornika.

Cilj učešća je predstavljanje domaćih firmi i zadruga potencijalnim kupcima poljoprivrednih proizvoda, njihovo upoznavanje s globalnim tržišnim trendovima, uvezivanjem u određene lance vrijednosti poljoprivrednih proizvoda i sa zahtjevima koji se trebaju zadovoljiti da bi postali dio globalnog tržišta.

"Sajam `Frut logistika` je najveći i najznačajniji sajam svježeg voća i povrća, na kojem otkupljivači iz EU predstavljaju svoje misije i planove, te izvanredna prilika za naše firme i zadruge za uvezivanje s njima", navedeno je u saopštenju.

Saradnik na projektu, Razvojni centar "Agronet" Banjaluka stručno će voditi bilateralne sastanke učesnika iz BiH s potencijalnim kupcima.

Krajem januara su učesnici sajma iz BiH edukovani o načinima na koje mogu biti uspješniji na nastupu na sajmu, te su kreirali i profile svojih firmi na onlajn bazi podataka sajma.

"CRS je prepoznao potencijal u oblasti poljoprivrede u regiji Birač za razvoj efikasnih projekata, s fokusom na razvoj dva lanca vrijednosti, za maline i kornišone", navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti