Strateški projekat

Lanaco uz podršku Svjetske banke razvija Porezni softver Crne Gore

08.06.2023. 10:01 / Izvor: Akta.ba
lanaco

Uprava prihoda i carina Crne Gore zajedno sa Svjetskom Bankom u procesu je izrade novog poreznog informacionog sistema (IRMS).

Uprava prihoda i carina Crne Gore zajedno sa Svjetskom Bankom u procesu je izrade novog poreznog informacionog sistema (IRMS). Na javnom tenderu posao izrade dobio je konzorcijum na čelu sa kompanijom Lanaco, a koji čine još OSA računarski inženjering d.o.o. Beograd i wedoIT-solutions GmbH, Beč.

Izrada softverskog rješenja je treća faza reforme Uprave prihoda i carine Crne Gore. Sama implementacija projekta traje 28 mjeseci, a garantni period predviđen projektom je tri godine dok je vrijednost ugovora 8.498.785,64 eura bez PDV-a, saopćeno je iz komapnije Lanaco.

Grupacija Svjetske banke odlučila je da na tvaj način pruži finansijsku podršku Crnoj Gori, te da podstakne njen ekonomski rast i unaprijedi prosperitet za sve njene građane i cjelokupnu privredu. Cilj te podrške je da se nacionalne politike i institucije usklade sa evropskim standardima za buduće pristupanje Evropskoj uniji.

Projekt reforme porezne uprave povećat će efektivnost naplate prihoda, olakšati poreznim obveznicima ispunjavanje obaveza i povećati efikasnost administracije u cilju naplate većih prihoda uz manje opterećenje poreznih obveznika.

"Velika je odgovornost, ali ujedno i veliki izazov razvijati softver koji prati glavne prihode jedne države. S obzirom na naše iskustvo i znanje u oblasti razvoja softverskih rješenja generalno, a posebno u domenu poreznih sistema, sigurni smo da ćemo i ovaj projekt, zajedno sa našim partnerima, uspješno završiti na zadovljstvo Uprave prihoda i carina Crne Gore kao klijenta i Svjetske banke kao finansijera. Čast nam je što su Svjetska banka i Uprava prihoda Crne Gore, na tenderu sa jako strogim kriterijima kvalifikacije, prepoznale naš dugogodišnji rad i ukazali nam povjerenje za realizaciju ovog zahtjevnog i značajnog projekta za cijelo društvo", rekao je Vojislav Opačić, menadžer Fintech programa kompanije Lanaco.

Uvažavajući činjenicu da u svijetu postoji izuzetno mali broj kompanija koje se bave domenom poreznih sistema, Lanaco se ovim projektom dodatno profiliše kao pouzdan partner i ekspert u polju poreznih sistema. Kompanija je svoju ekspertizu već dokazala implementacijom softvera, za Upravu za indirektno oporezivanje BiH, te će ovo biti druga implementacija poreskog sistema nove generacije.

Strateški projekat dodatno će osnažiti kompaniju u njenom razvoju dugom već 33 godine, te doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta u regionalnim kancelarijama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti