Desetine hiljada maraka štete

Zbog nevremena u Šipovu uginulo pet tona ribe (VIDEO)

12.06.2023. 08:04 / Izvor: RTRS
šipovo

Јako nevrijeme sinoć je pogodilo Šipovo u kojem je uginulo nekoliko nekoliko tona ribe u ribnjacima "Tropik ribarstva" u Volarima.

Јako nevrijeme sinoć je pogodilo Šipovo u kojem je uginulo nekoliko nekoliko tona ribe u ribnjacima "Tropik ribarstva" u Volarima. Radnici ribnjaka strahuju od novih padavina i još veće štete koja se za sada mjeri u desetinama hiljada maraka. Naradžasti meteoalarm najavljen je i za naredne dane. I dalje postiji opasnost od bujica.

Јaka kiša pokrenula je ogromne bujične potoke. Voda, mulj, zemlja i stabla drveća slili su se u rijeku Volaricu. Nanesena je velika šteta, a najviše u ribnjaku. Za sada je, prema procjeni radnika, uginulo skoro šest tona ribe.

"Ima još mrtve ribe u bazenim, a zbog mutne vode ne možemo vidjeti stvarno stanje. Svaka naredna kiša izaziva strah kod nas radnika, jer ne znamo šta nas novo očekuje", kažu radnici ribnjaka.

Osim velikih materijalnih gubitaka, šteta je još veća jer je riječ o najmlađim uzrasnim kategorijama ribe.

"U pitanju je 80-gramska riba, stara nekih šest mjeseci. To je riba u punom potencijalu koja je trebala za par mjeseci da dođe do konzumne mase. Za sada imamo oko 60.000 uginulih primjeraka. Tek završavamo jedan bazen, a ukupno ih ima tri u ovom ribnjaku", ističe tehnolog ribnjaka.

Ni najstariji mještani ne pamte da se nešto ovako desilo u njihovom kraju. Odmah su pritekli u pomoć radnicima ribnjaka koji i dalje neumorno izvlače uginulu ribu, a tako će biti do duboko u noć.

Rijeka Volarica i dalje je mutna, pa još nije moguće utvrditi stvarnu štetu. Nadaju se da će ova noć proći bez padavina.

"Naši radnici su još od juče, od popodnevnih časova, dežurali i vršili sanaciju i u skladu sa pravilima deponovali ribu u tzv. termo škafove sa poklopcima", naglašava Zoran Tepić, direktor "Tropik ribarstva".

Radnici i mještani očekuju da će sutra na teren izaći republički veterinarski inspektor i detaljnije utvrditi nastalu štetu. Uginulu ribu najvjerovatnije deponovaće na deponiju u Mrkonjić Gradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti