Proizvođači ribe iz RS-a biće prinuđeni da uskoro povećaju cijene

29.08.2013. 13:13 / Izvor: SRNA
Proizvođači ribe iz RS-a biće prinuđeni da uskoro povećaju cijene

Proizvođači ribe u RS-u biće prinuđeni da uskoro povećaju cijene, a osnovni razlozi su poskupljenje ulaznih sirovina, ali i problemi se kojima se susreću prilikom plasmana na tržište Srbije, te Hrvatske nakon ulaska u EU.

Proizvođači ribe u Republici Srpskoj biće prinuđeni da uskoro povećaju cijene, a osnovni razlozi su poskupljenje ulaznih sirovina, ali i problemi se kojima se susreću prilikom plasmana na tržište Srbije, te Hrvatske nakon ulaska u EU.

Direktor "Tropic ribarstva" Banjaluka Danijela Risović rekla je Srni da od 1. jula riba koja se izvozi u Hrvatsku i ostatak EU podliježe carini, zbog čega su cijene na hrvatskom tržištu veće za 8,4 odsto.

"Time gubimo tržište, jer više nismo tako konkurentni, pogotovo što tamošnje tržište ima dobru proizvodnju", naglasila je Risovićeva.

Prema njenim riječima, poslovanje otežava i poskupljenje riblje hrane i troškova transporta, pa je pitanje do kada će moći da zadrže sadašnje pozicije na tržištu EU.

Risovićeva je istakla da je ovogodišnja proizvodnja na nivou od 1.350 tona, ali da će na domaćem tržištu prodaja ove godine biti manja nego prošle.

"Riba je ove godine nešto skuplja i na domaćem tržištu, ali poskupljenje nije bilo adekvatno u odnosu na porast cijene ulazne sirovine, pa će novo poskupljenje biti neizbježno", dodala je Risovićeva.

Vlasnik "Butreks ribarstva" iz Trebinja Veljko Buđen ove godine očekuje proizvodnju od hiljadu tona pastrmke.

On ističe da je hidrološka situacija ove godine bolja nego prošle, ali da su rezultati u prodaji znatno lošiji, između ostalog, i zbog pada kupovne moći građana.

"Hrana koju uvozimo iz Italije je u posljednjih deset mjeseci poskupjela 15 odsto, dok je cijena naše ribe ostala ista“, tvrdi Buđen.

Većinu proizvedene ribe Buđen izvozi u Srbiju, gdje mu je ove godine osnovni faktor koji utiče na manju prodaju to što je tamošnje tržište "preplavila" smrznuta riba iz Turske, po veoma niskim cijenama.

Prema riječima sekretara Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori Srpske Slavka Stevanovića, jedan od najvećih problema sa kojim se susreću proizvođači ribe su znatno manji novčani podsticaji u odnosu na zemlje u okruženju, ali i male bescarinske izvozne kvote.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da pravo na podsticaj imaju korisnici koji u ovoj godini adaptiraju postojeće ili grade nove ribnjake, u koje ulože minimalno 5.000 KM.

"Podsticajna sredstva utvrđuju se u visini od 30 odsto investiranih sredstava ili 40 odsto za korisnike mlađe od 35 godina, koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava", rekao je portparol Ministarstva Bojan Kecman.

On je dodao da podsticaj ne može biti veći od 30.000 KM po korisniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti