SAGLEDAVANJE SITUACIJE

Ekspertni tim WOAH, FAO i Europske komisije dolazi u BiH zbog afričke svinjske kuge

12.07.2023. 11:36 / Izvor: Fena
veterina svinje

U ovom tjednu planiran dolazak ekspertnog tima Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Jednom tjedno organizira se sastanak zajedničkog centra za kontrolu bolesti afričke svinjske kuge na kojem se prezentiraju izvješća o novim pozitivnim slučajevima te planiraju naredne aktivnosti – rekao je Feni šef Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u Sektoru veterinarstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marijo Vrebac.

Dodaje da je u ovom tjednu planiran dolazak ekspertnog tima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (World Organisation for Animal Health – WOAH), Organizacije za prehranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization of the UN - FAO) i Europske komisije koji će sagledati kompletnu situaciju u Bosni i Hercegovini te eventualno dati prijedloge i smjernice za daljnje aktivnosti.

Vrebac je podsjetio da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do sada nije zaprimilo nijednu prijavu sumnje na afričku svinjsku kugu na području Federacije BiH dok je, s obzirom na širenje bolesti u entitetu Republika Srpska, trenutno najugroženija Županija Posavska s čijim su predstavnicima veterinarskih stanica i veterinarskim inspektorima u svakodnevnom kontaktu.

"U odsustvu cjepiva, biosigurnost je jedina dostupna mjera sprječavanja unošenja afričke svinjske kuge na domaće farme. Suzbijanje bolesti provodi se kroz tri komponente: rano otkrivanje, brzo suzbijanje i sprječavanje širenja. Stoga je neophodno prestati hraniti svinje otpacima hrane, ograditi životinje, spriječiti kontakt domaćih svinja sa divljim svinjama, mijenjati odjeću i obuću prilikom ulaska i izlaska sa gospodarstva na kojima se drže svinje, ograničiti pristup posjetiocima, ne uvoditi životinje nepoznatog zdravstvenog statusa na gospodarstvo i zabraniti kretanja životinja sa/na gospodarstvo", pojasnio je on.

Ukoliko se bolest pojavi, Vrebac napominje da se sve svinje na gospodarstvu moraju neškodljivo ukloniti te provesti sveobuhvatnu dezinfekciju kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

"Iako afrička svinjska kuga izaziva teška oboljenja svinja, ljudi se ne mogu zaraziti odnosno bolest nije zoonoznog karaktera. Međutim, meso zaraženih i na zarazu sumnjivih životinja niti u jednom slučaju nije namijenjeno ishrani ljudi", naglasio je on.

Na kraju je podvukao da afrička svinjska kuga znatno utječe na međunarodnu trgovinu i na lokalnu proizvodnju, posebno tamo gdje svinjogojstvo ima značajnu ulogu u poljoprivredi, a svinjetina igra važnu ulogu u konzumiranju mesa.

"Bolest rezultira značajnim ekonomskim štetama koje se ogledaju u činjenici da se sve životinje na zaraženom gospodarstvu moraju neškodljivo ukloniti te je ograničen promet živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla", zaključio je Vrebac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti